Oluen tuonti Virosta ei lopu vaikka kaupasta saisi vahvempaa olutta

Kristiina Hannula.

Matkustajatuonti käy perusteluksi moneen, ja sen nojalla sanotaan, että alkoholipolitiikka on rikki. Matkustajatuonnin ongelmaa ei voi kiistää, mutta on epärehellistä väittää tuon ongelman ratkeavan nostamalla alkoholin prosenttirajaa kaupoissa myytävissä juomissa. 

Oluen (keskiolut + A-olut) matkustajatuonti Virosta oli viime vuonna 23,5 miljoonaa litraa. Jos suomalaiset siirtäisivät kaikki olutostoksiin käyttämänsä rahat Virosta Suomeen, puhuttaisiin silloin vajaasta 40 miljoonasta eurosta.

Jos A-oluen myynti siirtyisi Alkolta kauppoihin, kioskeihin ja huoltamoille, vahvan oluen juominen lisääntyisi. Tämä olisi toki kaupan alalle piristysruiske, sillä päätös lisäisi alkoholin myyntiä.

– Tämä olisi tietoista alkoholin kulutuksen lisäämistä ja sillä ei ole mitään tekemistä matkustajatuonnin kanssa. Vastapainona alkoholin kulutuksen kasvulle olisivat haittakustannukset ja muut menetykset, jotka näkyisivät kasvavina menoina valtion kassassa sosiaali- ja terveysmenoissa, huomauttaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula.