Nuuskan aggressiivinen markkinointi on lisännyt maahantuontia ja käyttöä

tiedote_liitutaulu
Nuuskan maahantuonti on lisääntynyt ja sitä myötä myös nuuskan käyttö. EHYT ry:n tänään Oulussa pitämässä Nuuskaa taskussa? -seminaarissa avattiin Ruotsin rajan aggressiivisia markkinointi-toimenpiteitä ja muistutettiin nuuskan maahantuontirajoituksista.

Nuuskan tuonti on nyt tilastollisesti suurempaa kuin aikaisempina vuosina. Moni ei ole tietoinen laillisen maahantuonnin 1,5 kilon rajasta. 

– Nuuskan tuontia valvotaan. Mahdollinen kiinni jääminen nuuskan ylimääräisestä tuonnista johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen, muistutti seminaarissa puhunut tullitarkastaja Harri Moilanen

Pohjois-Suomessa nuuskan käyttö on ollut kasvava trendi. Kouluterveyskyselyn 2013 mukaan Pohjois-Pohjanmaalla 10 prosenttia 8.- ja 9.-luokkalaisista pojista käyttää nuuskaa säännöllisesti. Kaksi vuotta sitten luku oli alempi, seitsemän prosenttia. Silloin tällöin nuuskaavista vastaava luku oli noussut viime vuoden 18 prosentista 22:een. Luvut ovat korkeammat Ruotsin rajan läheisyydessä.

– On huolestuttavaa, miten aggressiivisesti nuuskaa markkinoidaan rajan tuntumassa. Esillepano, pakkausmuotoilu, myynninedistämisviestit ja huikea valikoima vaikuttavat väistämättä nuorten haluun ostaa ja käyttää nuuskaa, kertoi Sinikka Korpela Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä. – Nuuskalaatuja on räätälöity kaikenlaisia ihmisiä puhutteleviksi; niin urheilijoita, hienostuneita naisia, eri makuelämyksiä hakevia käyttäjiä, nikotiinitonta energiapaukkua etsiviä – aloittajiakin varten on tehty pienempiä totutteluannoksia.

– Nuuskan käyttämiseen liitetään usein positiivisia mielikuvia; erityisesti urheilijoiden keskuudessa nuuskan käytön ajatellaan olevan sosiaalisesti hyväksytympää kuin tupakoinnin. Nuuskan ajatellaan virheellisesti olevan myös suorituskyvyn kannalta haitatonta, kertoo Korpela. – Nuuskan nikotiini vähentää sydämenlyöntikapasiteettia ja huonontaa siten hapen pääsyä kudoksiin ja soluihin. Nuuskan rauhoittavalta tuntuva vaikutus heikentää myös tarkkaavaisuutta ja siksi nuuskaa käyttävillä urheilijoilla on suurempi riski vammautua.

– Nuuska on erittäin vahvaa riippuvuutta aiheuttava nikotiinituote, kertoi tilaisuudessa puhunut ruotsalaisen Smart ungdomin järjestösihteeri Sara Dinwiddie. – Se koukuttaa nopeammin kuin tupakka.

EHYT ry kehottaa kasvattajia keskustelemaan nuorten kanssa nuuskasta.  Nuuskaaminen mielletään usein virheellisesti tupakointia vaarattomammaksi vaihtoehdoksi. Nuuska-annos sisältää 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin yksi savuke ja sen nikotiini pysyy elimistössä pidempään kuin savukkeen.

Tupakkalaki kieltää nuuskan myymisen ja välittämisen Suomessa. Nuuskaa ei saa lain mukaan tuoda myöskään lahjaksi. Laki kieltää myös tupakkatuotteiden maahantuonnin ja hallussapidon alle 18-vuotiailta.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin. Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja sekä edistää päihteetöntä liikennettä.

Lisätietoja:                            

Sinikka Korpela, aluekoordinaattori, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, puh: 0400 274 833

Tuula Sundman, päällikkö, aluetyö, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, puh: 0400 454 782

Helena Hulkko, viestintäpäällikkö, Ehkäisevä päihdeyö EHYT ry, puh: 050 582 22 11

 

Nuuskaa taskussa? -seminaarin materiaalit

Tarjolla tänään! – nuuska ja uudet tupakkatuotteet, Saija Himanka ja Sinikka Korpela, Pohjois-Suomen aluekoordinaattorit EHYT ry

Nuuska ja nuoret – käytön yleisyys ja haitat, Hanna Ollila, asiantuntija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Tobaksprevention genom ungdomsengagemang. En svensk modell. Sara Dinwiddie, Förbundssekreterare, Smart Ungdom Tukholm.

Sara Dinwiddien esitys suomeksi.

Nuuska valvonnan näkökulmasta, Linda-Maria Viitala, lakimies, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira)

Mitä EHYT ry tarjoaa tilanteeseen? Minttu Mäkelä, asiantuntija, EHYT ry