Nuorten tupakoimattomuuden edistäminen on oltava tupakkalain keskeinen tavoite

Teinejä.

Suomi on maailman ensimmäinen valtio, jossa tavoite tupakkatuotteiden käytön loppumisesta on kirjattu lakiin. Tämä on kansallinen ylpeydenaihe, jonka saavuttaminen vaatii työtä. Nyt uudistettava tupakkalaki on osa tavoitteeseen pääsyä. EHYT ry pitää tärkeänä, että hallitus reagoi uusien nikotiinituotteiden tuloon markkinoille ja noteeraa myös nikotiinituotteiden käytön loppumisen kansalliseksi tavoitteeksi, osana tupakkalakia.

– Tavoitteeseen pääseminen edellyttää uusia keinoja ehkäistä lasten ja nuorten tupakoinnin aloittamista. Lakiuudistus vastaa tähän tarpeeseen, toteaa Sarianna Palmroos, EHYT ry:n tupakkatyön asiantuntija.

Samalla kun tupakoinnin suosio laskee, pyrkii tupakka- ja sähkösavuketeollisuus tuomaan markkinoille uusia, entistä houkuttelevampia tuotteita. Palmroosin mukaan sähkösavukkeet sekä erilaiset tupakan vastikkeet, kuten energianuuska ja e-karkit, ovat esimerkkejä väylistä, joiden kautta nuoria koetetaan saada nikotiinikoukkuun.

– Tuotteiden houkuttelevuutta lisätään erilaisia makuaineita käyttämällä. Tähän on reagoitava, jotta näistä tuotteista ei muodostuisi alaikäisille uutta väylää nikotiiniriippuvuuteen ja tupakkatuotteiden käytön aloittamiseen, sanoo Palmroos.

– Uusi tupakkalaki saattaa tuoda sähkösavukkeet tupakkalainsäädännön piiriin. Jos näin käy, on nuorten tupakoinnin ehkäisyn kannalta erittäin tärkeää, että sähkösavukkeita tulee koskemaan yhtä tiukka sääntely kuin tupakkatuotteita, toteaa Palmroos.

Tupakointi autossa, lasten läsnä ollessa halutaan kieltää

EHYT ry pitää keskeisenä, että tupakkalailla suojellaan erityisesti lapsia ja nuoria. Järjestö kannattaa suomalaisten enemmistön näkemystä, jonka mukaan tupakointi tulisi kieltää yksityisautossa alle 18-vuotiaan läsnä ollessa. Kieltoa kannattaa peräti 84 prosenttia suomalaisista (TNS Gallup, 2013).

– Suomalaisten arkijärkikin kertoo, ettei lapsia pidä kuljettaa autossa, jossa aikuinen polttaa. Kyse on lasten terveydestä. Altistuminen tupakansavulle lisää riskiä sairastua toistuviin hengitystie- ja korvatulehduksiin sekä astmaan. Toivomme, että uudessa tupakkalaissa tämä otetaan huomioon. Tässä ei ole kysymys yksilönvapauden rajoittamisesta vaan lastensuojelusta, korostaa Palmroos.

EHYT ry:n lausunto hallituksen esitykseen tupakkalaiksi.

 

Lisätiedot:

Sarianna Palmroos
Tupakkatyön asiantuntija, EHYT ry
p. 050 438 4227
sarianna.palmroos(a)ehyt.fi