Iloisen illan jälkeen pää kipeänä – ikä tuo muutoksia alkoholin sietokykyyn

Iän myötä ihmiskehon nestepitoisuus vähenee ja rasvakudoksen suhteellinen osuus lisääntyy. Elimistössä tapahtuu myös hormonaalisia muutoksia.

 – Ihmisen ”viinapää” on parhaimmillaan 30-40 -vuotiaana. Tämän jälkeen alkoholin sietokyvyn lasku alkaa johtuen elimistön nestepitoisuuden laskusta. Blandista on tavallaan vähemmän, kuvaa ilmiötä aikuistyön päällikkö Antti Hytti Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.

Siksi onkin tärkeää tarkastella mikä on itselle sopiva määrä sekä nauttia alkoholiannosten yhteydessä myös vettä. Alkoholimäärä, jonka jälkeen seuraava päivä on miellyttävä, on eri 30-vuotiaalla kuin esimerkiksi 50-vuotiaalla.

Yli 65-vuotiaille alkoholinkäytön riskirajat ovat alhaisemmat kuin työikäisille.

–Yli 65-vuotiaille enemmän kuin seitsemän alkoholiannosta viikossa on jo riskikäyttöä. Ikääntyneiden kohdalla tämä raja on sama miehillä ja naisilla, kun vastaavasti muun aikuisväestön keskuudessa naisten rajat ovat miehiä matalammat. Leikkisästi voidaan sanoa, että siellä se tasa-arvo jo sitten koittaa, lisää Hytti.

Iän karttuminen voi tuoda mukanaan kroonisia sairauksia ja pidempiaikaista lääkitystä. Tämä vaikuttaa alkoholinkäytön kokonaiskuvaan.

– Alkoholi voi käyttäytyä yllättävällä tavalla yhdessä lääkityksen kanssa. Lääkityksen yhteensopivuus alkoholin kanssa on aina hyvä varmistaa lääkäriltä tai apteekista, muistuttaa Hytti.

Monilla yleisesti käytetyillä lääkkeillä (esimerkiksi  diabetes-, verenpaine- tai verenohennuslääkitys) voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa. Alkoholinkäytöstä ei kuitenkaan tarvitse luopua, jos hallitsee käyttönsä ja tietää, mikä on liikaa ja haitallista.

Tipaton tammikuu on esimerkiksi hyvä mahdollisuus tarkastella omaa alkoholinkäyttöä, ja mikäänhän ei estä pitämästä tipatonta muulloinkin kuin tammikuussa.

 

Hyödyllistä tietoa alkoholinkäytöstä ja on saatavilla OttoMitta –sovelluksesta. OttoMitta laskee perustietojen jälkeen arvion käyttäjän alkoholiin kuluttamasta rahasta, veren alkoholipitoisuudesta sekä siitä, kuinka kauan alkoholin palaminen elimistössä kestää. Tietojen jäädessä sovellukseen, voi OttoMittaa hyödyntää myös pitkäaikaisempaan alkoholinkäytön seurantaan. www.taitolaji.fi/lataa-ottomitta

Lisätiedot:

Antti Hytti
Aikuistyön päällikkö, EHYT ry
p. 040 779 1387