Hallituspuolueiden esitys alkoholilaiksi lisää haittoja

Kristiina Hannula.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula on yllättynyt hallituspuolueiden yhteisestä päätöksestä uudistaa alkoholilainsäädäntöä ravintoloiden toimintaa rokottamalla. Kauppojen alkoholivalikoiman lisääminen syö ravintoloiden myyntiä. Se kumoaa kädenojennukset, kuten A- ja B-oikeuksista luopumisen, joita nyt tehdään ravintolaelinkeinon helpottamiseksi.

– Uudistuksessa edetään väärään suuntaan. Puheet suomalaisen alkoholikulttuurin kehittämisestä on unohdettu ja suomalaisia kannustetaan nyt ostamaan juomansa ruokakaupasta ja nauttimaan ne kotisohvalla. Nelosoluen ja vahvojen lonkeroiden tulo ruokakauppaan painaa tuotteiden hintoja alaspäin ja lisää niiden kysyntää. Kauppojen valikoiman laajeneminen syö suoraan ravintola-alaa, toteaa Hannula.

Hannula kummastelee myös hallituspuolueiden päätöstä lisätä vahvemman alkoholin saatavuutta.

– Hallituspuolueiden päätökset ovat omiaan lisäämään kulutusta sekä saatavuuden että hinnan kautta. Pahoin pelkään, että kulutuksen kasvu tulee kasvattamaan valtion menoja sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksina.  Tässä taloudellisessa tilanteessa esitys ei ole kestävä, huomauttaa Hannula.

EHYT ry:n tuoreen tutkimuksen mukaan nuorten, 18-25 –vuotiaiden naisten alkoholinkäyttö ja myönteinen suhtautuminen humalajuomiseen on kasvanut.

Hallituspuolueiden päätös sallia niin sanottujen limuviinojen tulo ruokakauppaan herättää kansanterveyden edistäjissä huolta. Hallituksen kärkitavoitteena on lasten ja nuorten suojelu jota lakiesitys ei tue.

– Mikäli päätös syntyisi hallituspuolueiden esityksen mukaisesti, on ehdoton vaatimus, että hallitus asettaa tarkastelupisteen lähivuosille. Alkoholin kulutuksen kehityssuuntaa on seurattava ja on oltava valmis tekemään toimenpiteitä kulutuksen hillitsemiseksi, mikäli kehityssuunta niin vaatii, lisää Hannula.

Lisätiedot:

Kristiina Hannula
Toiminnanjohtaja EHYT ry
p. 040 701 5207