Elämäntapaliiton purkamisesta päätökset Työväen raittiusliikkeen 100-vuotisjuhlan yhteydessä

tiedote_liitutaulu

Elämäntapaliiton purkamisesta päätökset Työväen raittiusliikkeen 100-vuotisjuhlan yhteydessä

EHYT ry:n edustajakokousviikonloppu oli monessa suhteessa historiallinen. Lauantaina päättyi järjestön perustamiseen liittyvä siirtymäkausi ja vahvistettiin järjestön strategia vuoteen 2020. Sunnuntaina työväen raittiusliikkeen 100-vuotistilaisuuden yhteydessä päätettiin Elämäntapaliiton purkamisesta.

Elämäntapaliitto, Terveys ry ja Elämä On Parasta Huumetta ry perustivat Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n 1.6.2011. Järjestöistä Elämäntapaliiton juuret olivat 1900-luvun alun työväen raittiusliikkeessä ja Terveys ry:n maaseudun porvarillisessa raittiusliikkeessä. Elämä On Parasta Huumetta ry puolestaan oli nuorempi toimija, jolla ei ollut erityisiä historiallisia juuria. Terveys ry päätti purkamisestaan jo EHYT ry:n toiminnan käynnistyttyä. Elämäntapaliitto ry jatkoi järjestönä vielä tähän työväen raittiusliikkeen 100-vuotisjuhlaan asti.

Työväen raittiusliike lasketaan syntyneeksi  25.3.1914 Helsingin Työväentalon A-salissa. Täsmälleen samassa tilassa tehtiin nyt sata vuotta myöhemmin 23.3.2014 päätökset Elämäntapaliiton purkamisesta. Presidentti Tarja Halonen toi juhlavaan päätöstilaisuuteen tervehdyksensä.

Tilaisuudessa myös julkaistiin ”Työväen raittiusliike sata vuotta” -kirja, jonka on kirjoittanut historioitsija Helena Honka-Hallila. Yli 400-sivuisessa teoksessa Honka-Hallila kertoo yhteiskunnan kehityksestä ja päihteiden roolista työväestön arjessa. Kirjaa on mahdollista tilata EHYT ry:stä.

Elämäntapaliiton, kuten myös sen kahden muun perustajajärjestön Terveys ry:n ja Elämä On Parasta Huumetta ry:n työ päihdehaittojen vähentämiseksi jatkuu EHYT ry:ssä. Elämäntapaliiton perinnettä työväen raittiusliikkeenä jatkavat Elämäntapatoiminnan Tuki ry ja Kunnon Elämä ry.   

Lisätietoja:

Sari Aalto-Matturi
 
Toiminnanjohtaja
 
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
puh. 0400 508 234