EHYTin kanta: Vihreiden ehdottama viinien ja oluiden ulosmyynti ei vastaa kansalaisten odotuksia

tiedote_liitutaulu
Vihreiden puoluekokous äänesti sunnuntaina ehdotuksesta, jonka mukaan ravintoloille tulisi sallia mahdollisuus myydä viinejä ja oluita myös ulos ravintolasta.

Saatavuuden ja kulutuksen yhteys tunnetaan nykyään hyvin: jos saatavuutta lisätään, on hyväksyttävä myös se, että alkoholinkulutus lisääntyy. Suomessa pitkäjänteisellä päihdehaittojen ehkäisemiseen tähtäävällä alkoholipolitiikalla on vihdoin saatu kokonaiskulutus laskuun. Ravintoloiden ulosmyynti olisi askel vastakkaiseen suuntaan.

On myös hyvä huomata, että ehdotus ei kumpua kansalaisten alkoholipoliittisista toiveista. THL:n vuosittaisen Kansalaisten Alkoholipoliittiset mielipiteet –tutkimuksen mukaan 80 prosenttia suomalaisista pitää nykyisiä alkoholipoliittisia rajoituksia sopivina tai jopa kiristäisi niitä. Kysyntää väljennyksille ei ole.

Viinien myynnin vapauttamiselle oli Suomessa kysyntää 1990-luvulla, mutta ei enää nykyään.  THL:n maaliskuussa 2013 julkistaman tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta on sitä mieltä, että viiniä ja vahvaa olutta tulee myydä vain Alkossa.

Suorat alkoholihaitat Suomessa ovat yli miljardi euroa vuositasolla ja välilliset haitat moninkertaiset. Hallituksen tuoreissa alkoholimainontaratkaisuissa vihreät on puolueena ollut hyvinkin vastuullisilla linjoilla. Onkin hiukan hämmentävää, että puolue on nyt asettunut kannattamaan ehdotusta, joka olisi huono ratkaisu terveys- ja hyvinvointipolitiikan näkökulmasta että myös vastoin kansalaisten odotuksia.

Sari Aalto-Matturi

toiminnanjohtaja

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry