EHYT ry:n Aalto-Matturi: Järjestöjen toimintaedellytykset turvattava

tiedote_liitutaulu

EHYT ry:n Aalto-Matturi: Järjestöjen toimintaedellytykset turvattava

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi on järkyttynyt kehyspäätöksessä sovituista Raha-automaattiyhdistystä koskevista leikkauksista. Kehyspäätös siirtää kymmeniä miljoonia euroja Raha-automaattiyhdistyksen tuottoja valtion kassaan.

Kehyskauden 2013 – 2016 lopulla aiotaan siirtää 30 miljoonaa euroa pysyvästi muihin tarkoituksiin kuin järjestöjen auttamistyöhön.  RAY tukee vuosittain noin 750 sosiaali- ja terveysalan järjestöä, joten leikkauksilla on väistämättä järjestöjen toimintaedellytyksiä heikentäviä vaikutuksia.

Hallitusohjelmassa todetaan, että järjestöillä on suuri merkitys suomalaiselle demokratialle ja ihmisten hyvinvoinnille.   Kansalaisjärjestöjen arvokkaan työn todetaan täydentävän yhteiskunnan palveluja.
– On outoa, että tätä arvostusta osoitetaan rajuilla leikkauksilla järjestöjen toiminnan tukemiseen. Sosiaali- ja terveyspalveluista säästäminen on erittäin lyhytnäköistä, Aalto-Matturi toteaa.

RAY:n tuotto on lain mukaan tarkoitettu kansalaisjärjestöjen yleishyödylliseen työhön terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Jos kehyspäätöksen kymmenien miljoonien eurojen siirrot toteutetaan, RAY:n tuotosta menee jo neljäkymmentä prosenttia muualle. – Kun tämä portti avataan, niin mikä turvaa järjestöjen avustukset jatkossa? Jatkuvat siirrot budjetin katteeksi vaarantavat myös koko monopolijärjestelmän oikeutuksen, Aalto-Matturi varoittaa.