EHYT ry: Otetaan tupakka puheeksi – Smokefree tuo tupakkakeskustelun koululuokkaan ja nuoren kotiin

Nuoret.
Mikä kampanja on yhdistänyt yli puoli miljoonaa nuorta vuodesta 1989 alkaen? Suomalainen innovaatio, Smokefree-luokkakilpailu on kerännyt suomalaisnuoret pohtimaan tupakointia ja omaa suhtautumistaan siihen jo 26 vuoden ajan. Heti syyslukukauden alussa käynnistyvä luokkakilpailu on koululuokan yhteinen projekti, joka kehittää nuorten yhteisöllisyyttä samalla kun nuoret oppivat tietoa terveellisistä elämäntavoista.

– Smokefree-kilpailun ajatus on säilynyt vuodesta toiseen samana: tarkoitus on ehkäistä tupakoinnin aloittamista ja puuttua ajoissa nuorten tupakointikokeiluihin. Toiminta tukee kouluissa tehtävää työtä

lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi ja terveellisten elämäntapojen omaksumiseksi. Koulun näkökulmasta Smokefreen käytännön hyöty on merkittävä: luokkakilpailun materiaalit tarjoavat koulujen henkilökunnalle tietoja ja työkaluja aiheesta keskustelemisen tueksi, EHYT ry:n asiantuntija Minttu Tavia toteaa.

Smokefree-luokkakilpailu kannustaa sekä vanhempia että opettajia keskustelemaan tupakasta nuorten kanssa. Kun koulujen arki on entistä hektisempää eikä luokan yhteistä luppoaikaa löydy, on Smokefree helppo tapa nostaa tupakka-asiat puheeksi.

– Palaute kilpailusta on hyvää. Smokefree kerää kiitosta erityisesti opetuksen tueksi tuotetusta materiaalista. Monissa kouluissa materiaalia käytetään terveystiedon tuntien tukena, mutta se soveltuu integroitavaksi myös muihin oppiaineisiin ja on oivaa luettavaa myös yhdessä vanhempien kanssa, Tavia sanoo ja jatkaa:

– Tupakasta puhumista on turha pelätä. Valtaosa nuorista suhtautuu tupakoimattomuuteen positiivisesti ja tupakka menettää vuosi vuodelta suosiota nuorten keskuudessa. Kilpailun teema ”Neljä viidestä ei polta” kertoo, kuinka fiksuja valintoja suomalaiset nuoret tekevät. Smokefree on yksi tapa ilmaista luokan yhteinen halu pitäytyä tupakoimattomuudessa ja edistää terveellisiä elämäntapoja koko porukan voimin.

 

Lisätietoa Smokefree-luokkakilpailusta ja ilmoittautumisohjeet löytyvät osoitteesta: http://www.smokefree.fi/fi/smokefree/

Smokefree-kilpailu Facebookissa: facebook.com/ehytry

ja Twitterissä: hastag #smokefreekisa

 

 

Lisätietoa:

Minttu Tavia, EHYT ry

minttu.tavia (a) ehyt.fi, p. 050 438 4227