14 ravintolaa osallistuu Selvänä rattiin -kampanjaan Kouvolassa

Selvänä rattiin -teksti.

”Tilastot ja tutkittu tieto osoittavat, että jo pienikin alkoholimäärä lisää nuoren ja kokemattoman kuljettajan riskiä onnettomuuksiin. Erityisesti nuoret ovat alttiita raittijuopumuksesta aiheutuville onnettomuuksille”, sanoo puheenjohtaja Pertti Mustonen Kouvolan Liikenneraittiusjärjestöstä.

Kampanja on suunnattu vastikään ajokortin saaneille kuljettajille, joille kampanjailtana jaetaan kaikissa 14 ravintolassa tietoa alkoholin vaikutuksesta ajokykyyn. Kolmessa näistä ravintoloista, Amarillossa, Bar Cafe Columbiassa ja House of Rockissa, on lisäksi paikalla nuoria vapaaehtoisia, jotka keskustelevat aiheesta kuljettajina toimivien kanssa. Näissä ravintoloissa päihteettömyydestä voi saada pienen lahjan.

Bar Cafe Columbia lähti mukaan Selvänä rattiin -kampanjaan sen kiinnostavuuden ja asian tärkeyden vuoksi. Kahvila-ravintola aikoo myydä kuskeille kampanjailtana alkoholitonta drinkkiä kannustimena päihteettömyyteen. Asiakkaina käy jonkin verran yksityisautolla liikkuvia nuorisoporukoita, kertoo ravintolapäällikkö Pilvi Lehtonen.

”Tämän päivän nuoriso tuntuu olevan kyllä entistä valveutuneempaa”, Lehtonen sanoo.

Hyvä esimerkki paikallisesta alkoholipolitiikasta

Suomessa Selvänä rattiin -toimintamallia koordinoi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry. Kouvolan tapahtumassa on mukana ravintoloiden lisäksi Kouvolan Ydinkeskusta ry, Kyamkin opiskelijakunta Klaani, Kouvolan terveyden edistämisen yksikkö, Liikenneturva Kouvola, Kouvolan Liikenneraittiusjärjestö ry ja poliisi. Tapahtumaan on saatu järjestöavustusta Kouvolan kaupungilta.

”Kouvola on hieno esimerkki siitä, että suurin osa ravintoloista lähti mukaan muiden paikallisten toimijoiden ohella. Tapahtuma on esimerkki siitä, miten yhteistyöllä voi tehdä paikallista alkoholipolitiikkaa”, sanoo EHYT ry:n päällikkö Tuula Sundman.

Selvänä rattiin -tapahtuman taustalla on vuosina 2003–2012 toteutettu European Night Without Accident, jonka aikana kampanja järjestettiin eri maissa lokakuun kolmantena lauantaina. Tapahtuma järjestetään nyt ensi kertaa uudella nimellä. Kuluvan syksyn aikana Selvänä rattiin –kampanja järjestetään vielä neljällä paikkakunnalla Pohjanmaalla. Tapahtuman voi toteuttaa milloin vain.

”Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa Selvänä rattiin –mallia käytettäisiin hyväksi kaikkialla Suomessa”, Sundman sanoo.

Rattijuopumustapauksissa kuolee ja loukkaantuu paljon nuoria

Kymenlaaksossa rattijuopumuksesta, huumaantuneena ajamisesta tai törkeästä rattijuopumuksesta epäiltyjä jäi kiinni 758 henkeä vuonna 2015. Kiinni jääneistä 73 on ollut 18–20-vuotiaita. Vuoden 2016 tammi-elokuun aikana epäiltyjen määrä on 466, joista 42 on ollut 18–20-vuotiaita.

Liikenneturvan mukaan rattijuopumustapauksissa kuolee ja loukkaantuu paljon nuoria. Koko maassa kuolleista ja loukkaantuneista joka kolmas on ollut 15–24-vuotias viimeisen kolmen vuoden aikana.

Lisätietoja:

Kouvolan tapahtuman vastaava Kirsi Hartikainen: p. 0445 330 309, kirsituulia.hartikainen@gmail.com

Päällikkö Tuula Sundman, EHYT ry, tuula.sundman@ehyt.fi tai p. 0400 454 782

Puheenjohtaja Pertti Mustonen, Kouvolan Liikenneraittiusjärjestö ry, p. 040 512 9310

Osallistu kampanjaan sosiaalisessa mediassa hästägillä #selvänärattiin.