Alla på skolan bidrar till en nikotinfri skolomgivning
Höstterminen är här och det finns flera saker att ta i beaktan inför det nya läsåret. För att skapa och upprätthålla en trygg miljö på skolan kan det vara aktuellt att repetera skolans rusmedelsförebyggande plan under de första personalmöten och dessutom prata om hur skolan önskar skapa en nikotinfri omgivning där alla trivs och mår bra.
Att skapa en nikotinfri skolomgivning hör till skolans uppgifter. För att lyckas krävs en engagerad och motiverad skolledning som förbinder hela personalen att arbeta för elevernas nikotinfrihet och deras välmående. För de flesta elever är det en lättnad att skolan har klara regler för användning och ingripande. Med klara regler och tillvägagångssätt undviker man att eleverna delar in lärarkåren i “strikta” lärare och lärare som “låter allt gå”.
När skolan har klara riktlinjer för personal och elever, skapas en trygg och välmående skola. Här nedan är tips till skolledning och personal för att skapa en nikotinfri skola:
- Skriv upp skolans målsättningar, ansvar och tillvägagångssätt för nikotinfrihet i en rusmedelsförebyggandeplan. Gör planen lättillgänglig för alla (personal, elever och föräldrar). Personalen kan behöva kolla upp gemensamma regler och tillvägagångssätt när som helst. Justera planen vid behov.
- Involvera eleverna i arbetet för att skapa en nikotinfri skolmiljö. Eleverna ser och vet ofta mer än vi vuxna tror och har ofta goda idéer. Involvera eleverna i arbetet av en välmående plan som tryggar skolans nikotinfrihet. Fråga dem om tips, de berättar gärna. När eleverna på skolan är delaktiga i planeringen förbinder de sig lättare till regler.
- Diskutera regelbundet och motivera personalen att arbeta för nikotinfrihet. Det är lättare för personalen att ta itu med nikotinförebyggande åtgärder då alla har klart för sig hur göra vid t.ex. ingripande. Se till att skolan även har klara riktlinjer för övriga rusmedel på skolan.
- Gör nikotinfria arbetet konkret och naturligt på skolan. Tänk inte endast på åtgärder vid fall där en elev brutit mot regler, utan planera förebyggande verksamhet som säkerställer en trygg och nikotinfri miljö. Diskutera nikotinprodukter i undervisningen och delta med eleverna i tävlingen Smokefree. Delta som vuxen i diskussioner där eleverna diskuterar nikotinprodukter med ett vuxet perspektiv.
- Diskutera och problematisera nikotinprodukter i undervisningen. Ju mer vi vuxna diskuterar om nikotinprodukter med ungdomar men framför allt lyssnar på dem, desto mer information har ungdomarna till att göra genomtänka val. I augusti publicerar EHYT nya undervisningsmaterial om nikotinprodukter som kan användas av alla som leder ungdomsgrupper.
- Anmäl skolan med i tävlingen Smokefree. Klasserna förbinder sig under 150 dagar att hållas nikotinfria. Under tävlingsperioden får lärarna material till att diskutera och problematisera nikotinprodukter med eleverna. De grupper som hållit sig nikotinfria är med i utlottningen av fina pris.
- Kom ihåg att som vuxen har du skyldighet att ingripa vid användning. Håll eleven informerad om orsaken till ingripandet, var välvillig och berätta för eleven vad som kommer att hända till näst. Lagen är till för att skydda unga, inte för att straffa. Håll alltid i åtanken att inte skapa motstånd utan försök förstå.
- Informera föräldrarna skriftligen i början av höstterminen hur skolan går till väga för att upprätthålla en nikotinfri skola. Vid samtal från föräldrar är det lättare att förklara orsaker till ingripande, beslagtagning, sättet det gjorts på och vilka åtgärderna efteråt är. När alla har vetskap om hur skolan agerar vid olika situationer och tillvägagångssätten skrivits upp och rapporterats underlättas allas arbete.
Följande verktyg är till för alla som arbetar i skolan:
Anvisning för läroanstalter för att ingripa i tobaksrökning samt användning av snus och e-cigaretter. Denna guide innehåller fem steg för hur skolan ingriper i användning av cigaretter, snus och elcigaretter.
Handboken till rusmedelsarbete av Klaari Helsingfors. Handbok för rusmedelsarbete i Helsingfors skolor är ett verktyg som hjälper skolorna i Helsingfors att planera sin rusmedelsförebyggande verksamhet både praktiskt och långsiktigt.
Pepp.fi har publicerat verktyg och material för skolpersonalen om hur rusmedelsförebyggande arbete förverkligas. Börja med att se över Handbok för skolpersonal. Kolla även Juridiskt perspektiv på skolans roll i rusmedelsfrågor.
Smokefree-tävlingen är till för årskurs 7, 8 och 9 även hobbygrupper och andra grupper av ungdomar i högstadieåldern.
Förbudsskyltar för läroinrättningar mot användning av nikotinprodukter hjälper för att förmedla om hur skolan förhåller sig till nikotinprodukter. Beställ skylten till din skola här!
Bra att veta om tobakslagen
Enligt tobakslagen är rökning, användning av snus och e-cigaretter förbjuden inne i skolan och utomhus på skolans område. Förbudet gäller alla, även utomstående personer som vistas i skolan eller på skolans område. Det är förbjudet för under 18-åringar att inneha tobaksprodukter. Personalen får inneha tobaksprodukter på skolan och kan t.ex. förvara produkten inne på lärarrummet. Lagen finns för att skydda barn och unga från nikotinprodukternas skadliga verkningar.