Varför deltar de unga i utmaningar på nätet? – tips till föräldrar
Som förälder är det naturligt att vara orolig över våra barns säkerhet, också då det gäller vad barn ser och gör på sociala medier. Med allt fler farliga utmaningar som sprids på plattformar som TikTok, Instagram och YouTube kan det kännas överväldigande att ha koll på vad ens barn utsätts för online. Men det finns några viktiga saker att veta och åtgärder att vidta som förälder.
Farliga utmaningar på sociala medier är trendigt bland unga för tillfället. Online-utmaningar, eller challenges som de kallas, såsom salt and ice, blackout, cinnamon… utmaning på utmaning som de unga uppmanas göra och spela in på video för att dela på sina sociala mediekanaler.
Men vänta… dessa utmaningar har jag hört om förr. Då jag var tretton gömde sig unga i korridoren till omklädningsrummen för att testa orsaka blackout åt varandra. Målet var att få varandra att svimma på grund av syrebrist. Någon berättade om att is och salt i kombination kan orsaka en kemisk reaktion som mot huden gör ont, så man testade smärtgränser hemma hos kompisen. Kända Youtube-vloggare gjorde videor där de utmanade varandra till att äta saker, såsom en sked med kanel för cinnamon challenge. Då skulle man tävla med vänner om vem som klarar av utmaningen bäst. Matutmaningar har ofta en risk för kvävning eller förgiftning. Kommer du ihåg liknande utmaningar? Vad var våra orsaker till att utföra dem?
Varför deltar ungdomar i utmaningar på sociala medier?
Till deltagandet i olika utmaningar på sociala medier lyfter unga upp olika orsaker; nyfikenhet, grupptryck, tristess, uppmärksamhet online och testandet av egna gränser. Dessutom anser många att utmaningarna förstärker känslan av samhörighet och att det är roligt. Detta framkommer i en undersökning gjord av MLL (Nuorten mediankäytön kysely, 2024).
Utmaningarna på sociala medier är i sig inte alla nya. Vad är då skillnaden till då vi var tonåringar?
Å ena sidan spred sig inte videor på utmaningarna som löpelden på sociala medier. Nu är både den synlighet som utmaningen får och den synlighet man själv får genom att göra utmaningen en del av det som lockar till utmaningarna.
Å andra sidan får vi vuxna veta om utmaningarna nu smidigare än förr. Vi kan själv vara alerta på sociala medier, läsa nyheter, tipsa andra vuxna om utmaningarna. Du kan till och med beställa meddelanden om aktuella farliga utmaningar direkt till din e-post – tack vare MLL och deras projekt Vaaralliset somehaasteet. Det gör att vi vuxna lättare kan reagera och ingripa.
Hur kan du som förälder reagera på utmaningar på sociala medier?
- Kommunicera öppet: Ha öppna och ärliga samtal med dina barn om deras aktiviteter på sociala medier. Uppmuntra dem att vara medvetna om de risker som är förknippade med att delta i olika utmaningar. Se till att de vet att de får tala med dig om eventuella bekymmer de kan ha.
- Förklara riskerna: Ta dig tid att förklara för dina barn de potentiella riskerna med att delta i olika utmaningar. Diskutera konsekvenser och betona vikten av att ta ansvar för sin egen och kompisarnas säkerhet och hälsa.
- Sätt gränser och övervaka aktiviteter: Sätt tydliga gränser för dina barns användning av sociala medier och följ med deras aktiviteter regelbundet. Diskutera användningen av olika applikationer och webbplatser och be ditt barn berätta om vad hen gör eller ser på sociala medier.
- Förstärk positiva beteenden: Uppmuntra ditt barn att delta i säkra och positiva aktiviteter på sociala medier, såsom att dela intressen, passioner eller kreativa projekt. Visa dem att det finns sätt att få uppmärksamhet och känna sig delaktig utan att riskera den egna hälsan eller säkerheten. Grupptryck och en känsla av tillhörighet styr oss ofta i våra val – hur kan vi vuxna hjälpa unga hitta tillhörighet på säkra sätt?
Hjälp unga navigera i den digitala världen
Även om det är naturligt att vara orolig över de faror som lurar på sociala medier, är det viktigt att komma ihåg att majoriteten av ungdomarna inte deltar i farliga utmaningar. Genom att kommunicera öppet, förklara riskerna och sätta tydliga gränser kan du hjälpa ditt barn att navigera säkert i den digitala världen. Tillsammans kan vi arbeta för att skydda våra barn och skapa en tryggare online-miljö för alla.