Cannabis och unga – vi måste bli modigare på att prata med ungdomar!
I slutet av januari mötte EHYT på EDUCA-mässan tusentals lärare och skolpersonal. Vi delade ut skyltar med texten ”Meillä saa puhua kannabiksesta” – hos oss får man prata om cannabis. Vet du vad en av de vanligaste reaktionerna var? ”Oj, jag kan nog inte ta en skylt, jag vet ju inte tillräckligt om ämnet!”
Vi vuxna är ofta rädda för att göra bort oss med unga. Tonåringar har ett sätt att säga rakt ut hur de känner och tänker – samtidigt som de kanske inte alltid helt hinner tänka ut hur mottagaren känner i diskussionen.
Men tonåringar är också otroligt smarta och nyfikna – det ska vi vuxna se som en rikedom, en chans att lära oss nytt! Då vi diskuterar cannabis, elcigaretter (du kanske har hört om vape?), digitala spel eller vad som helst som intresserar unga och syns i deras vardag kan det ibland kännas som att vi vet mindre än unga själv. Vad spelar det för roll egentligen?
I stället för ny information kan vi erbjuda nya synvinklar, visa vårt intresse och vår nyfikenhet genom frågor och kanske stöda den unga i att utveckla sitt konsekvenstänk, förbättra sin självkänsla eller öka sitt självförtroende – dessa är nycklar till välmående och dessa är de riktiga skyddande faktorerna i vardagen. Likaså en trygg vuxen att vända sig till med frågor, tankar, oro och illamående. En trygg vuxen är en av de viktigaste skyddande faktorerna för barn och unga!
Det är ändå förstås bra att lära sig basinformation innan diskussion om rusmedel – önskade effekter av användning, möjliga skadeeffekter (både direkta och långvariga) kan läsas här. Vi har alla femton minuter tid för att lära oss lite nytt på egen hand.
Det är också bra att fundera på det egna förhållningssättet till ämnet – gällande cannabis brukar jag ställa unga dessa frågor som du själv också kan fundera på:
- Vad tänker jag om cannabis?
- Hur skulle jag reagera om någon nära mig berättade att de använder cannabis?
- Hur skulle jag själv svara om någon erbjöd cannabis? Skulle det t.ex. vara lätt att tacka nej till en nära vän?
Se till att våga finnas där som vuxen, våga ifrågasätta, våga erbjuda andra synvinklar, våga visa att vi får bry oss om varandra! Till både föräldrar och professionella som jobbar med unga har jag en sak att säga: Våga prata!
Som stöd för diskussionen kan du använda vårt diskussionskort.