Barn och unga spelar mer under nuvarande omständigheter – hur skall vi förhålla oss till saken?

Många barn spelar mer än innan, för nu finns det mer fritid. Det är ett sätt att spendera tid, träffa kompisar och minska på stress som de nya omständigheterna medför. Ökat mobil- och konsolspelande kan oroa föräldrar, men det är bra att komma ihåg att spelande syns på ett annat sätt när nu alla är hemma. Digitalt spelande är en del av ungas vardag och en viktig hobby för många. Under undantagstillståndet har spelandet en normaliserande effekt, något som hållits trotts att vardagen förändrats. Det är ändå viktigt att påminna barnen om pauser och alternativ till spelande.

Vikten av kompisar

Undantagstillståndet och coronaepidemin stressar oss alla. Det är viktigt att unga får träffa sina kompisar och får känna att allt är nästan som förut. När alla liveträffar är borta kan livet kännas trist, instängt och ensamt. Då är det extra viktigt att få prat med vänner. Ett sätt att träffa kompisar är att spela dataspel tillsammans. Unga känner till systemet och kan knäppa på konsolen, datorn eller mobilen och chatta med vänner via Discord eller spelens egna chattkanaler.

Spelandet i sig är viktigt för många och möjligheten att träffas via nätet ökar spelandets betydelse. Chattkanalerna fungerar perfekt även för dem som inte spelar, man kan prata med vänner om allt mellan himmel och jord, precis som man gör när man sitter tillsammans i soffan. Spelandets sociala sida ökar nu när hobbyverksamheten och kompisträffar minskat. Att spela dataspel kan öka på trivseln och minska på tristessen som inte är självförvållad.

Spelande minskar på stress

Barn kan oroa sig över den nya situationen och smittorisken då medier är fulla av corona-nyheter. Även vardagsrutiner har ändrats i de flesta hemmen. Nyhetsströmmen och den oklara situationen ökar på stressnivån hos vuxna och det påverkar i sin tur barnen. Stress smittar.

Spel och spelande fungerar som avkoppling och ger en möjlighet att få distans till coronaviruset.  När världen är full av oro har spel en tydlig funktion; barn känner sina spel, de är som innan, barn får känna att de lyckas och har kontroll över situationen och de får träffa sina kompisar via många spel. Dags att ta fram det som känns trevligt och som minskar på oro och stress och skapar trygghet.

Speltid och regler under speciella omständigheter

Lite flexiblare regler gällande speltider kan vara bra för stunden då fritiden har ökat och barn är mer inne och hemma. Det är bra att komma ihåg att nu när normal hobbyverksamhet är på paus finns det mer tid att spela digitala spel.

Vuxna som distansarbetar registrerar barnens spelande tydligare och det kan kännas att spelandet ökat markant. Det är bra att inte oroa sig för mycket utan påminna i stället om pauser och alternativ tillvaro. En sväng ute, en motionsrunda inne, matlagning tillsammans, fram med pyssel, pussel och allt man kan hitta på. För strikta regler kan öka spänningen hemma i stället för att ge alla den lugna stunden som behövs. När vi återgår till gamla banor och vardagen normaliseras, kan de gamla reglerna tas i bruk igen. Huvudsaker är, att situationen diskuteras så att alla känner till vilka regler som gäller och att vuxna är närvarande i barns och ungas vardag.

Något för hela familjen

På grund av corona spenderar familjerna mer tid hemma och för att öka trivsamheten, är det bra att satsa på att göra roliga saker tillsammans. Ta fram brädspel, kortspel eller ett dataspel, det finns spel för alla smak och behov. Be barn om tips på spel, de hjälper säkert gärna till. Ifall unga inte vill nappa på att spela tillsammans kan man satsa på att bekanta sig med YouTubers och Streamers som ungdomen följer.

Spelande kan minska på stress, ge innehåll till vardagen, öka samhörigheten och ge familjen möjligheter att prova på nya sätt att umgås. Behöver vuxna vara proffsar på att spela? – Absolut inte, nu finns en ypperlig chans att låta barnen leda och lära sig av det som barnen kan. En bra möjlighet att skapa tillit och göra något som gläder hela familjen i slutändan! Dessutom är det roligt och ger möjligheter att röra på sig, fram med Wii och rörelsespel eller hur skulle det vara med en tur ut i naturen med Pokemon Hunt tillsammans med hela familjen!

För att klara av de rådande omständigheterna, är det värt att satsa på trygghet, glädje och samvaro. Familjen och relationerna är guld värda. Satsa på att göra nya saker tillsammans, till exempel genom att spela digitala spel.