Tala med ditt barn om rusmedelanvändning som sker på synlig plats
Har du sett en berusad person på stan? – Det har troligtvis ditt barn också gjort.
Många vuxna tänker att man inte ännu behöver prata om användning av rusmedel med yngre barn. Bakom denna tanke kan finnas en önskan att skydda barnen från överdriven eller olämplig information. Ämnet kan också kännas utmanande för vuxna. Barnets värld och erfarenheter ökar då skolan börjar vilket betonar vikten av att tala om rusmedel som fenomen. Genom att öppet diskutera om ämnet hjälper det barnet att känna igen och undvika otrygga situationer.
När ett barn lär sig trafikregler för att trygga sin skolväg, är det en bra tidpunkt att också diskutera andra saker som barnet kan möta på vägen. Till exempel kan en berusad eller snurrig person väcka förvirring eller rädsla hos barnet. Därför är det viktigt för föräldrarna att förbereda barnen för att hantera liknande situationer på ett tryggt sätt.
En öppen diskussion skapar förståelse och trygghet
Barn behöver information och förståelse för hur de ska göra i olika situationer för att skydda sig själva. När ämnet diskuteras i förväg kan barnet lättare känna igen och undvika otrygga situationer. Ni kan tillsammans fundera på hur barnet kan känna igen en otrygg situation och hur barnet kan agera i den.
Det är viktigt att lära barnet att de har rätt att säga nej om en situation känns obekväm eller skrämmande. Uppmuntra barnet att lita på sina instinkter och att lämna situationen som känns otrygg. Barnet kan till exempel byta sidan av gatan, välja en annan väg eller byta plats på bussen eller tåget.
Uppmuntra barnet att be om hjälp från närvarande vuxna eller att ringa nödnumret om någon beter sig hotfullt. Det är också viktigt att betona för barnet att det alltid ska berätta för en trygg vuxen om obehagliga situationer. Ni kan tillsammans fundera över vilka som är trygga vuxna i barnets liv.
Fråga om barnets aktiviteter och dagens händelser. En öppen dialog ger barnet en möjlighet att prata om saker som oroar samtidigt som det stärker förtroendet mellan dig och barnet. På det här sättet behöver inte barnet bli ensam med sina bekymmer.
Fråga hur barnet känner sig eller vad hen tänker
Lär barnet att gå förbi otrygga situationer, men förbise inte diskussionen om dem. Att prata om rusmedel betyder inte att skrämma, utan det ger möjlighet att hantera ämnet i en trygg miljö. Du kan direkt fråga barnet vad hen redan vet och vilka tankar och känslor olika situationer väcker.
Att förklara vad det betyder att vara beroende av rusmedel på ett sätt som passar barnets ålder hjälper barnet att förstå olika människor och livssituationer. Du kan berätta för barnet att ett rusmedelsberoende är en sjukdom som påverkar en persons beteende. Samtidigt är det viktigt att förmedla för barnet att man kan få hjälp med sitt beroende.
Barn lär sig mycket från de vuxnas exempel, så vuxnas attityder och beteenden spelar en betydande roll. När barnet börjar röra sig självständigt utomhus är det naturligt att förälderns oro och rädsla kan komma fram. Känslor och attityder kan lätt överföras till barnet, vilket gör att det är viktigt att identifiera och medvetandegöra sina egna känslor.
En vuxens lugn ger barnet en känsla av trygghet och visar hur man kan hantera svåra situationer. Förklara för barnet att osäkra situationer är sällsynta och att de flesta människor som använder rusmedel beter sig lugnt. Det är dock viktigt att veta hur man agerar i olika situationer, eftersom rusmedel kan göra beteendet oförutsägbart.
Tips för att stödja samtalet
Slutligen några tips om hur du kan prata med barnet om rusmedel och om att röra sig tryggt på stan.
Iaktta. Barn observerar sin omgivning och märker saker som vuxna kanske inte uppmärksammar. Iaktta barnets känslor, situationer som förbryllar dem och förklara dem för barnet.
Lyssna. Låt barnet berätta om dagens händelser, tankar och känslor öppet. Var intresserad av de situationer som barnet står inför då hen rör sig ute på stan och fråga vilka saker som kan verka skrämmande. Det är viktigt att inte förminska barnets rädslor, eftersom rädslor är verkliga för barn.
Diskutera. Inled en diskussion genom att fråga vad barnet vet om rusmedel. För ett mindre barn kan du berätta att alkohol är en dryck för vuxna som vissa använder för att slappna av, medan du för ett lite äldre barn kan diskutera bredare om rusmedlens effekter och risker ur hälsosynpunkter och beroendesynpunkter. Oavsett ålder är det viktigt för barnet att veta att riklig användning av rusmedel kan göra att en person beter sig oförutsägbart och varför det alltid är bäst att undvika en berusad person och berätta om situationen för en trygg vuxen.
Öva säkerhetsfärdigheter tillsammans från en video där polisen förklarar hur man agerar i skrämmande situationer. Vad ska jag göra om jag blir rädd ute på stan-videon är svenskspråkig och har även svenska undertexter.
Videon är en del av EHYTs utvecklingsprojekt ”Staden tillhör alla” och ”Kaupunki kuuluu kaikille”, där säkerhets- och känslofärdigheter för årskurserna 1–3 stärks.
Staden tillhör alla-verksamhetsmodellen utvecklas nationellt både på finska och svenska.
Det svenskspråkiga projektet finansieras av Stiftelsen BMR.
Text: Heini Kärkkäinen
Översättning: Minna Lehtinen