Hur tänker ungdomar om digitalt spelande?

Annukka Såltin med unga.

Ungdomarna Jean Sirén och Kim Lihr Sandal samt Annukka Såltin från den svenskspråkiga Spelfostran-verksamheten gästar podcasten som riktas till vuxna, speciellt föräldrar. Lyssna till Kims och Jeans tankar kring digitalt spelande, regler där hemma och tips på vad föräldrarna kunde ta i hänsyn så att spelvardagen fungera på ett bra sätt.

”Digitalt spelande skiljer sig inte så hemskt mycket från andra hobbyn. Det är precis lika intressant för dom som gillar det, men det ser annorlunda ut. När man går till fotbollsplanen så ser man någon sparka fotboll, men om någon spelar digitala spel, ser man inte riktigt vad som händer. Här finns stort intresse, massor av känslor och jättefina saker som händer innehållsmässigt”, tänker Annukka Såltin om spelandet som hobby.

”Bästa är att man kan spela med vänner på andra sidan världen”, säger Kim. ”Min pappa är okej med mitt spelande, men jag ser att det finns föräldrar som är ganska misstänksamma. Det är inte en sport som dom haft som unga och de tycker att det är slös av tid”, fortsätter han.

Vuxna är inte vana vid spelande, då det inte är något konkret som man ser. Jean tänker, att det inte är så konstigt att man är mycket på nätet, för man har en status att hålla, det är som att vänner väntar där. ”Det är lika som ifall man inte kommer på fotbollsmatch då den är, vänner och laget väntar på en. ”

Så här kommenterar Jean och Kim om internetförbud: ”Mina kompisar kan bli oroliga om jag inte kommer med och så hör jag inte alla nyheter, för vi pratar ju med varandra under spelen”. ”Dessutom kan jag gå miste om daily rewards och hamna på lägsta nivå i ett spel som jag spelat länge”, öppnar Kim läget till oss lyssnare.

Vill du höra Jeans och Kims tips till föräldrar om hur föräldrar kan få vardagen att fungera utan gräl och gnissel? Lyssna på podden nedan eller på Soundcloud!

I år firas Spelveckan nationellt 4.-10.11.2019. Läs mer på www.peliviikko.fi