Ett nytt projekt för att minska barns fördomar och rädsla gentemot dom som använder droger
EHYT ry fick finansiering för ett nytt svenskspråkigt treårigt projekt, Staden tillhör alla, kring verksamhetsmodellen Kaupunki kuuluu kaikille. Syftet med projektet är att öka känslan av trygghet hos barn och att minska fördomar och rädslor förknippade med människor som använder rusmedel. Utvecklingsarbetet strävar efter att göra modellen riksomfattande.
”Antalet människor som använder rusmedel skadligt har ökat i Finland och ökningen är synlig även i offentliga rum. Särskilt barn och unga känner sig otrygga på platser där det finns vuxna som använder rusmedel och beter sig störande eller förvirrande, säger projektchefen Minna Lehtinen.
”Det finns en efterfrågan på vårt projekt. Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne fick totalt 750 projektförslag, varav 530 beviljades bidrag. Genom att utveckla verksamhetsmodellen Staden tillhör alla, skapar vi en modell som kan användas i hela Finland”, säger Lehtinen.
Projektet bygger på den färdiga verksamhetsmodellen Kaupunki kuuluu kaikille, som har skapats för Helsingforsområdets behov. I dagsläget är modellen inte direkt lämplig för användning på andra orter.
EHYT fick finansiering för ett motsvarande treårigt projekt för utveckling av den finskspråkiga verksamheten från social- och hälsovårdsministeriets Anslag för hälsofrämjande. ”Fördelarna med systerprojektet är enorma. Vi kommer kunna främja verksamhetsmodellen jämlikt när materialet samtidigt utvecklas på både finska och svenska”, säger Lehtinen.
Staden tillhör alla-modellen strävar efter att främja barns rätt till trygg omgivning och uppväxt.
”Vi möter barn i skolmiljön. Vi diskuterar hur det känns att möta vuxna som använder rusmedel och ger riktlinjer för otrygga situationer. Barn lär sig om säkerhet och känslomässiga färdigheter samtidigt som de får öka sin egen handlingskraft i situationer som verkar skrämmande. Dessutom hjälper vi barn att förstå orsakerna bakom missbruksproblem och skingra fördomar relaterade till människor som använder rusmedel, fortsätter Lehtinen.
Under projektet kommer modellen att testas i tre olika storleks städer: Helsingfors, Åbo och Borgå.
”Vår målgrupp omfattar förutom grundskolebarn i projektområdena, även föräldrar till barnen, fostringsgemenskap, skolpersonal, föräldraföreningar och personer med skadlig rusmedelsanvändning. Genom att involvera personer som använder rusmedel i debatten om dem, är det möjligt att öka dialogen mellan olika grupper av befolkningen.”
Projektet avslutas 2024. Det treåriga projektet finansieras av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.