Vår verksamhet styrs av barnets rättigheter
Veckan för barnets rättigheter firas I november och i år ligger barnets rätt till trygghet i fokus. Själva barnkonventionens dag firas den 20.11.
Under Finlandssvenska barnrättsdagarna berättade barnombudsmannen Elina Pekkarinen i sitt tal hur användningen av alkohol bland unga i syfte att bli berusad inte har minskat sedan 2015. Nio procent av högstadieelever i årskurserna 8 och 9 dricker för att bli fulla minst en gång i månaden.
Vi på EHYT ser att även om drickande i berusningssyfte inte ändrats nämnvärt, har alkoholanvändning bland unga ändå i allmänhet minskat. Allt fler unga avstår alkohol men de som använder gör det i berusningssyfte – unga är alltså en polariserad grupp idag. De behöver därför olika slags bemötanden – vare sig det är på en lektion, sociala medier eller på ungdomsgårdar.
Barn är rättsbärare – inte objekt
På EHYT jobbar vi för att främja hälsosamma levnadsvanor hos hela befolkningen. Vår vision är välbefinnande utan rusmedels- och spelproblem. Vi har fokus på barnets rättigheter och vår verksamhet baserar sig på forskning och lång erfarenhet av bemötande av barn och unga.
Barnrättsperspektivet kräver att barn är rättsbärare – inte objekt. Därför känns det särskilt bra att se över den verksamhet som EHYT erbjuder barn och unga. Vi har jobbat ihop en egen policy för hur vi bemöter vår målgrupp och hur vi tänker om barn och unga.
Varför finns vi till för unga?
Vi finns till för barn och unga som en passligt neutral vuxen. Vi lyssnar på deras tankar. Vi erbjuder möjlighet att fundera kring frågor som rör fenomen kopplade till rusmedel och spelande, så att den unga själv kan hitta svar på sina frågor och tankar.
Vad tror vi på?
Vi tror att vårt arbete har betydelse för barn och unga och de som arbetar med målgruppen. Ju öppnare vi pratar om rusmedel, desto mer förebyggande effekt har arbetet. När arbetet utförs konsekvent har alla möjlighet att lära sig att granska sin egen attityd och omgivning mer kritiskt.
Vad kämpar vi för?
Vi jobbar för barn och ungas välmående. Vi vill ge dem upplevelsen av att bli sedda och hörda samtidigt som vi vill möjliggöra diskussioner oberoende ämne eller åsikt. Barn och unga behöver själv få inse saker om sitt eget liv. Vi vill att de aktivt ska överväga sina val istället för att drivas till beslut.
Vad vill vi berätta för världen?
Rusmedel kan och bör diskuteras trots olika åsikter. Vi finns till för att stärka barn och ungas aktiva handlingskraft, avveckla antaganden relaterade till berusning samt ge beredskap att reflektera över val relaterade till det egna livet. Vårt budskap är: lär dig att förstå effekterna och fatta besluten om ditt eget liv själv.
Vem är vi som jobbar med barn och unga?
Vi som jobbar med denna målgrupp är proffs på att bemöta barn och unga. Intresset för målgruppen är en attityd. Vi är känsliga och lyhörda medmänniskor som står på barn och ungas sida. Vårt jobb erbjuder glädjestunder då vi ser att barn och unga kommer på saker själv – förhoppningsvis med hjälp av verktyg vi kunnat erbjuda. Vår styrka står i flexibiliteten vi har i dialogen – att acceptera olika synpunkter och föra diskussion i stället för debatter. Vi är även medvetna om att information inte kan tas in i överflöde – ingen behöver ha svar på allt, men alla ska få utrymme för att fråga!
Minna Lehtinen, projektchef, Staden tillhör alla
Krista Schulman, utbildningsplanerare för det svenska skolarbetet
EHYT var på plats på Finlandssvenska barnrättsdagen och fick chans att presentera den verksamhet som erbjuds på svenska. Dagarna samlade över 100 professionella som jobbar med och för barn, bland annat inom tredje sektorn, bildningsväsendet samt social- och hälsovårdsbranschen. Dagarna bjöd till diskussion och inspiration.