Allt går inte som på Strömsö men kanske som i Minecraft
Har barn rätt att använda pengar i olika digitala spel? Och hur mycket i så fall? Ibland känns det omöjligt att följa med barns spelande och allt som händer i spelen. Som tur finns det verktyg som hjälper till då barn vill handla i spel.
Jag känner mig ibland kraftlös när jag tänker på hur ofta barn utsätts för frestelsen av att köpa, att använda pengar i spel. Köp bättre hö till hästen, köp en fin väska med glitter, köp en ny karta eller värld så att du kan spela och ta del av nya äventyr. Hur i all värld skall alla föräldrar veta om hö är värd att köpa eller om just den här väskan är den sista eller den bästa? Spelen tycks ”kräva” insatser, för att det skall vara roligt eller att man skall komma vidare. Ibland kan det vara värt att köpa hö, precis som vi köper hö åt kaninen i buren i vardagsrummet.
Jag deltog på seminariet Raha pelissä, ”pengar på spel” som behandlade barns pengaanvändning i digitala spel och tänker spontant på hur svårt det är i dagens läge för vuxna att hänga med den utveckling som sker på digitala plattformar. Enligt Helena Tuorila från Konkurrens- och konsumentverket har det gjorts väldigt enkelt att göra interna köp på gratisspel och det är ett sätt för företag att tjäna pengar. Det är enkelt att köpa när väl kreditkortet är kopplat till spelkontot eller då inköpen kommer på telefonräkningen.
Gratisspel kasserar in enorma summor pengar från barn och familjer. Barn får ändå inte enligt lagen köpa på kredit eller göra för stora uppköp. Tuorila påpekade att en stor förändring skett ganska snabbt i vårt samhälle. Pengar har blivit virtuella, vi betalar med kort, vi swishar, barn använder digitala plånböcker och vuxna flyttar virtuellt mer pengar på barnets ”kort” eller ”börs”.
För inte så länge sedan lärde sig barnen pengarnas värde genom att samla på sina veckopengar, räkna dem och spara till något. Nu är det få som får pengar man kan bygga torn av.
Barn lär sig genom att leka, att öva och att göra konkreta saker. Då vi använder virtuell valuta försvinner möjligheten att öva upp pengavärde. Det är inte samma sak att se fem cent försvinna från spelkontot eller att se telefonens ”plånbok” fyllas med pengar som att se slanthögen på bordet minska. Ändringen syns i vår vardag i och med att Konsumentrådgivningen tar emot massor med samtal från familjer där barn spelat och köpt innehåll för hundra- eller tusentals euro, fortsätter Tuorila.
Forskaren Jani Kinnunen påpekade under seminariet, att alla spel är byggda så att man vill fortsätta spela, det skall kännas pirr i magen. I annat fall är det ett dåligt spel. Vem vill spela ett spel som man är trött på efter en timme. Spelen kan ha mer dragningskraft då man kan köpa tilläggsdelar, nya egenskaper och utseende – dvs ”skins” – som väskor, kläder och hårstilar. Ibland vill barn köpa för att andra får köpa, man vill ha samma saker, barn jämför sina spel med varandra.
Tuorila önskar att familjen tar reda på hur spelen fungerar, vilka funktioner den har och vem barn spelar med. Det är viktigt att barn får prata om sina önskemål med vuxna. Alla uppköp behöver inte vara negativa, tvärtom. Vissa köper nya strumpor, sportskor och shorts för att spela fotboll efter skolan och det kan kännas viktigt att få satsa lika på sitt virtuella lag.
Det går att reglera inköpsfunktioner i mobilen, på datorn och konsolen. Genom appar som till exempel Familylink kan vuxna ge lov till eller neka uppköp och begränsa skärmtid för sina barn. Ifall kreditkorts- eller telefonräkningen innehåller en otrevlig spelöverraskning är det viktigt att ta kontakt med den som levererat spelet, med företaget som levererar telefonabonnemangen eller med kreditbolaget. Berätta vad som köpts och av vem och försök upphäva köpet.
Bli inte arg på barnet som gjort uppköp, det brukar gå att reda ut. Viktigast är att ni har tillit i familjen så att barn vågar berätta till er när allt inte gick som planerat. Både barn och vuxna måste lära sig nya saker, allt går inte som på Strömsö men kanske som i Minecraft.
Det som barnen tyckte att är det viktigaste att köpa kan tyckas vara det mest värdelösa i vuxnas ögon. Tänk om ni skulle diskutera saken och komma till en lösning som passar båda. Köpa nu, men inte varje dag.
Heta tips:
- Lyssna till Raha pelissä -seminariet på EHYT:s YouTube-kanal.
- Läs verktyg för föräldrakontroll (PEGI): Instruktioner på svenska till dator och konsol
- Läs verktyg och Instruktioner på finska (MLL) : Median käyttöä rajaavat sovellukset ja laitteiden ruutuaika-asetukset