En jul utan telefonen – kan vi uppskatta apparatfria tiden tillsammans året om?
Julen är en tid av samvaro. Högtiden väcker sådan respekt hos finländarna att även de aktivaste telefonanvändarna och konsolspelsälskarna lägger undan apparaterna och sätter sig vid julbordet för att diskutera med sina nära och kära. Delade erfarenheter och upplevelser övervinner andra intressen. I hemmen fortsätter den årtionden långa tävlingen om vem som är den sanna Monopol-mästaren och bastun hjälper bekämpa tröttheten från det gångna året.
Telefoner och andra apparater har fått en så pass betydande roll i mångas vardag att även en kort paus vid julbordet kan kännas som en semester i sig. Kunde vi uppskatta vår tid tillsammans även året om? För de som uppfostrar tonåringar kan tanken om telefonfri tid tillsammans med hela familjen kännas rentav utopisk, men i verkligheten protesterar nog få tonåringar heller julens tysta stunder.
Att komma loss från den uppmärksamhet vi brukar ge telefonen kräver ändå motivation. Julen är en bra tid att reflektera över hur bra det känns att vara tillsammans och låta apparaterna vara. Många unga tänker redan på att de skulle önska använda sina manicker i mindre grad och ha bättre kontroll över den egna användningen. Att släppa taget från telefonen är inte nödvändigtvis lätt för föräldrarna heller, utan kräver planering och självdisciplin. En gemensam strategi fungerar bättre än tvångsförsök.
Alldeles för ambitiösa planer behöver det inte heller handla om till en början. En brädspels- eller filmkväll en gång i månaden, då telefonerna hålls undan, kan ge den unga en känsla av att lyckas och av att ha kontroll. Även små vinster bevisar att begränsandet av användningen är möjlig då det behövs och känns bättre så. Ett gemensamt ansvar över att genomföra planen känns bra och visar respekt för den ungas egen förmåga att ta beslut.
Fråga och lyssna – en avslappnad miljö ger en möjlighet till att bygga upp tilliten
Stunder då hela familjen på riktigt tillbringar tid tillsammans kan vara sällsynta i dag och är därför speciellt värdefulla. En diskussion i en avslappnad miljö ger möjligheten att bygga upp tilliten och utrymme för den unga att berätta om sitt liv. I juletider har många semester och all annan belastning är minimerad, vilket kan göra var och en mer mottaglig och redo att dela med sig.
Juletiden kan vara en bra stund för vårdnadshavare att fråga sina unga om deras liv. Ännu viktigare kan det vara att lyssna. Unga berättar gärna om sina intressen om de får uppmärksamhet och utrymme för det. Det är viktigt att föräldern inte tappar intresset även om diskussionsämnena skulle vara obekanta. Om du ber om det kan ditt barn kanske introducera dig till världen av One Piece-manga eller det nyaste Zelda-spelet. Genom att memorera små detaljer kan du återgå till ämnet senare genom att fråga hur berättelsen framskridit eller hur långt ditt barn kommit i spelet. Mer tips till hur du kan stöda ditt barns spelhobby hittar du till exempel i denna bloggtext.
En trygg miljö kan även hjälpa öppna upp nya fenomen i den ungas liv. Lägg fokus på obekanta ord och ämnesområden. Vad har ditt barns kompisar varit ivriga över på sistone? Har alla i skolan börjat använda någon ny social mediekanal? Genom att dela med sig av sin vardag delar den unga samtidigt med sig av sina känslor och upplevelser. Ett genuint intresse ökar också förståelsen.
Ett mindre julmirakel
För många finländare är julen den viktigaste tiden av året för att koppla av. En tid då vardagens brådska och sorger inte belastar och nyhetsflödet får bli i bakgrunden för stunden. Det är onödigt att bläddra på sociala medier eftersom alla meddelanden ändå handlar om julfriden och onödigt att skicka e-post – ingen svarar ändå. Den tysta miljön ger en ypperlig chans för vila och batteriladdning inför det kommande året.
För vårdnadshavaren är julen en fin möjlighet att utveckla och förstärka relationen till de egna unga därhemma. Genom att vara intresserad kan du lära dig något nytt om ditt barn och de ungas liv i allmänhet. Det viktigaste är ändå att helt enkelt tillbringa tid tillsammans med de närmaste. Det är ju också ett julmirakel om man lyckas uppleva en stund då telefonen inte darrar till en enda gång.
Pause är EHYT rf:s projekt som utvecklar verktyg för att känna igen och lösa utmaningar kopplade till ungas digitalt spelande och användning av sociala medier. Verktygen är riktade speciellt till föräldrar med barn i högstadieåldern samt högstadiepersonalen.