Bli en tuff spelförälder – ta vara på tipsen!
Digitalt spelande är en betydlig del av barn och ungas vardag. För någon är digitalt spelande en tidskrävande hobby på samma vis som gitarrspelande, musiklyssnande, ritande eller fotbollsspelande. Någon kan hålla på med alla av de ovanstående alternativen.
Även om du själv skulle uppleva digitalt spelande som obekant, är det garanterat ögonöppnande att bekanta sig med spelvärlden och samtidigt öka förståelsen för varför spel är superviktiga för en person som är viktig för dig. Du lär dig garanterat samtidigt också något nytt om ditt barn. När någon berättar ivrigt blir vi uppslukade i det de talar om!
Hur kunde du som förälder stöda ditt barn i sin hobby och vara en tuff spelförälder, även om du själv inte skulle veta så mycket om spelande än? Här har du några tips:
“På vilken level spelar du?”
Det är bra att kunna diskutera spelande på basnivå. Fråga hurdant barnets favoritspel är – handlar det om ett ensamspel eller ett multiplayerspel, där det spelas mot andra spelare? Ett spel kan också vara ett multiplayerspel där det bildas team som spelar mot andra team. Många mobilspel är sådana, att spelaren tar sig vidare till följande nivå då hen klarat av en eller flera uppgifter eller utmaningar.
Spel designas också till att vara väldigt olika från varandra. Det finns spel där spelaren får utforska spelmiljön väldigt fritt (open world) och sådana, där spelaren styrs mer noggrant i sina steg. I open world-spel kan spelaren använda mycket tid bara till att utforska områden om det känns intressant. Så finns det förstås också flera mobilspel som påminner om brädspel – spelaren utforskar ingenting, utan spelar nivåer t.ex. genom att organisera saker i en viss ordning.
I spel där spelaren spelar som en spelkaraktär, såsom i äventyrs- och actionspel, är samlandet av diverse föremål ett av de centrala bitarna av spelet. Det kan handla om fina accessoarer eller olika sorters vapen som kan hjälpa spelaren ta sig vidare i spelet. Dessa samlingsföremål kan ha en stor betydelse för spelaren och spelarens status i andra spelares ögon.
“Hur gick det sedan?”
När du kommer ihåg att ställa följdfrågor, signalerar du åt ditt barn att du är intresserad av hens hobby. Kortare sagt: Du är viktig för mig. Om ditt barn har berättat om en nivå som är svår att komma vidare från eller ett monster som är otroligt svårt att bli av med har du som förälder en ypperlig chans att i matbordet fråga hur det sedan gick? Kom du vidare i spelet?
Då du frågar om spelet ger du ditt barn samtidigt en möjlighet att berätta om känslor som spelandet orsakat eller till exempel om hen upplevt mobbning eller hört fult språk i spelet. Då ditt barn märker att du bryr dig om hens hobby bildar det ett utrymme att i familjen diskutera och fundera tillsammans.
“Kan du visa mig vad du spelar?”
Som förälder behöver du inte veta allt om digitala spel. Det räcker att du vet vad ditt eget barn spelar. Det har ingen skillnad om ditt barn nyligen börjat grundskolan eller kommit långt i sina andra stadiets studier – som förälder är det bra och också roligt att hålla sig på kartan om det egna barnets spelvärld. Du kan undersöka spel genom åldersgränsbeskrivningar eller spelrecensioner, men dessutom kan du alltid fråga ditt barn om du får följa med då hen spelar. På detta vis får du en konkret bild över vad spelet handlar om, vad spelaren ska göra och hur ditt barn klarar av spelet. Utöver det får du en möjlighet att se hurdana känslor spelet väcker hos ditt barn.
“Får jag också prova på det där?”
När du följt med ditt barns spelande en stund vågar du också själv prova! Berätta åt ditt barn att du vill prova på spelande och be hen lära dig hur spelet i fråga spelas. Du behöver inte vara rädd för att göra bort dig, högst antagligen tycker ditt barn att det är riktigt roande att följa med ditt spelförsök. I bästa fall hittar ni en gemensam, rolig sysselsättning – speciellt om spelet går att spela tillsammans! Vem vet, kanske du också hittar en gamer i dig?
Exempel på olika spel
Som du kan se, passar många spel in i flera kategorier. Till exempel är Genshin Impact ett spel som kan spelas både ensam eller tillsammans med andra, men också ett spel som går att spela på telefon, konsol (PS4) och dator (Microsoft). Om spelet du söker inte finns med på listan är det lätt att leta fram information på Google.
Ensamspel (Single player games): Sims, Hogwarts Legacy, Grand Theft Auto-spelen (GTA), Genshin Impact, Minecraft, FIFA
Multi player-spel: Grand Theft Auto V (GTA5), Genshin Impact, Counter Strike 2, Minecraft, Fortnite, FIFA
Open world-spel: The Legend of Zelda, Minecraft, GTA-pelit, Genshin Impact
Äventyrsspel: Assassins Creed, The Legend of Zelda, Marvel’s Spider-Man, Skyrim, The Witcher, The Last of Us
Actionspel: Counter Strike 2 (CS2, ett taktiskt skjutspel), Mortal Kombat (kampspel), Mario (plattformsspel) Brawl Stars (skjutspel)
Populära mobilspel: Candy Crush Saga, Hay Day, Pokémon GO, Roblox, Genshin Impact, Clash of Clans, FIFA Mobile, Brawl Stars
Gratisspel (Free to play, FTP): Dessa spel går att ladda ner och spela gratis men kan innehålla köp inom spelet. De flesta mobilspelen är gratis.
Läs mer om åldersgränser för olika spel på pegi.info/sv. Mera information om digitalt spelande kan du läsa på EHYTs hemsidor.
Nyaste THL:s undersökning Hälsa i skolan uppgav lite på 64 % av eleverna i åk 8-9 att de spelar något digitalt spel minst en gång i månaden och 31 % av eleverna i samma ålder uppgav att de spelar nästan dagligen. Den nationella spelveckan firas under vecka 45.