Regeringens förslag angående nikotinpåsar hotar att öka ungas nikotinberoende
Nikotinpåsar har blivit föremål för omfattande försäljning och regeringens lagförslag (18.4.2024) avser att inkludera produkterna i tobakslagen. Regleringen av nikotinpåsar hotar dock att förbli alltför löst formulerad om regeringens förslag om smakämnen och nikotinhalt går igenom i riksdagen.
Tobakslagen uppdateras för tillfället och strävar till att mer omfattande inkludera även nikotinpåsar, som inte tidigare har omfattats av regleringen på samma sätt. Tobakslagens mål är att få slut på användningen av nikotininnehållande produkter.
”Om man vill införa nikotinpåsar i omfattande försäljning i livsmedelsbutiker och kiosker, vilket är i strid med tidigare tobakspolitiska åtaganden, är de föreslagna lagtexterna, särskilt när det gäller smakämnen och nikotinhalt, alltför löst formulerade”, säger Juha Mikkonen, verksamhetsledare på Förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf.
Forskning har visat att förbud mot karakteristiska smaker har varit ett effektivt sätt att förhindra ungas användning av tobaks- och nikotinprodukter. Särskilt mentol har visat sig locka unga att använda tobaks- och nikotinprodukter och skapa en uppfattning om att produkterna är mindre skadliga. Nu skulle regeringens förslag tillåta smakerna mentol, mynta, te, ingefära, rosmarin och trä i nikotinpåsar.
”Regeringens förslag är inte i linje med regleringen av andra tobaksprodukter och uppfyller inte de angivna nikotin- och tobakspolitiska målen. Regleringen av nikotinpåsar när det gäller smakämnen bör harmoniseras med andra produkter som omfattas av tobakslagen. Förutom tobakssmak bör inga andra smaker tillåtas. Generellt sett är användningen av termen smakalternativ ”för vuxna” problematisk eftersom unga ofta är intresserade av det som är avsett för vuxna”, säger Päivi Puranen, chef för pedagogiskt arbete på EHYT rf.
Utvidgningen av försäljningen av nya nikotinprodukter är i strid med tobakslagens mål, eftersom lagen syftar till att få slut på användningen av nikotinprodukter.
”Dessutom har Finland åtagit sig att följa den internationella tobakskonventionen (FCTC), vars mål är att förebygga nikotinberoende. Nu ger lagförslaget intrycket att ändringarna av smaker och import gjordes för att gynna nikotinindustrins intressen. Tobakskonventionen förpliktar oss att skydda hälsofrämjande politik från tobaksindustrins kommersiella och andra intressen”, påminner Mikkonen.
Nikotinpåsarnas nikotinhalt är alltför hög
Regeringen föreslår att begränsa nikotinpåsarnas nikotinhalt till 16,6 mg/g. Nikotin klassificeras som en kraftigt beroendeframkallande giftsubstans med många hälsofaror.
”Den tillåtna nikotinhalten på 16,6 mg/g är för hög. Det är en gräns där produkten inte behöver märkas med en symbol som indikerar giftighet, men en sådan märkning skulle krävts redan vid en halt på 16,7 mg. Även små doser nikotin kan orsaka förgiftningssymtom, och större doser är särskilt farliga, speciellt för barn”, betonar Puranen.
”Den bästa lösningen ur folkhälsoperspektiv skulle vara ett förbud mot försäljning av nikotinpåsar enligt den mellaneuropeiska modellen, vilket redan har antagits av bland annat Belgien och Nederländerna. Vi behöver strängare reglering för nikotinpåsarna för att följa den internationella tobakskonventionen och skydda unga från nikotinberoende”, säger Mikkonen.
I förslaget föreslås också att importgräns för rökfria nikotinprodukter sätts till 1000 g/dag. Denna gräns är alldeles för hög ur ett tillgänglighetsregleringsperspektiv.
En positiv åtgärd i förslaget är att innehav av tobaksersättningar föreslås förbjudas för personer under 18 år. Detta ger skolorna bättre verktyg för att ingripa. Åtgärden är ändå inte tillräcklig för att skydda unga och i framtiden behövs effektivare åtgärder för att skydda unga mot tobaks- och nikotinprodukter.
”Nikotinpåsar bör omfattas av strängare reglering och åldersgränsen för köp bör höjas till 20 år för att skydda kommande generationer från nikotinberoende”, tillägger Puranen.
Enligt en färsk undersökning gjord av EHYT har användningen av nikotinpåsar bland ungdomar i åldrarna 15–29 år tredubblats på bara två år. Användningen av nikotinpåsar bland minderåriga ökade med 23 % på två år, nu använder 13 % av ungdomarna nikotinpåsar dagligen eller ibland. Av minderåriga uppgav 43 % att nikotinpåsar används dagligen eller ibland inom deras vänkrets.”
För mera information på finska kontakta:
Päivi Puranen, chef för pedagogiskt arbete, 050 413 7017, paivi.puranen@ehyt.fi
Juha Mikkonen, verksamhetsledare, 050 527 4780, juha.mikkonen@ehyt.fi
Publikationer:
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry: Tutkittua ja toimivaa nikotiinipolitiikkaa
Kansainvälinen tupakkapuitesopimus FCTC