Fotoutställning skapar dialog mellan barn och vuxna
Fotoutställningen ”Mitä sulle kuuluu? | Hur mår du?” skapar en dialog mellan barnen och de vuxna på bilderna som använt rusmedel på ett skadligt sätt. Utställningen är en del av två projekt som ökar barns trygghetskänsla i staden.
Två mörka figurer sitter på en sten med plastpåsar bredvid sig, den ena håller i en ölburk. Bildtexten förklarar att för Sami är platsen som ett vardagsrum där han kan träffa människor som är viktiga för honom, och att dricka öl är ett sätt att vara social.
Fotot är en av bilderna i fotoutställningen ”Mitä sulle kuuluu? | Hur mår du?”. Utställningen är en del av projekten Staden tillhör alla och Kaupunki kuuluu kaikille. De treåriga projekten baserar sig på en modell som utvecklats av Sininauhasäätiö och Helsingfors stad.
Det svenskspråkiga projektet finansieras av Stiftelsen BMR, och det finskspråkiga projektet finansieras av ett statsbidrag från Social- och hälsovårdsministeriet.
”Målet är att öka barnens trygghetskänsla och minska rädslor och fördomar om personer som använder rusmedel ”, säger Minna Lehtinen, projektledare för Staden tillhör alla.
Talande bilder
EHYT:s projekt har utvecklat undervisningsmaterial för grundskolan för att stärka barns förmåga att agera när de möter berusade personer. Målet är också att öka förståelsen för olika livssituationer.
Fotoutställningen ”Mitä sulle kuuluu? | Hur mår du?” är en samproduktion mellan de svenska och finska projekten. Utställningen vänder sig till vuxna, men bilderna visas också på lektionerna för elever i årskurs 3 och 4.
”Tanken är att berätta för barn om människor som använder eller har använt rusmedel på ett skadligt sätt. Bilderna innehåller också perspektiv från en närstående och en myndighetsperson, liksom från någon som har fått hjälp med sitt missbruk och nu vill hjälpa andra. Det här var ett sätt att förmedla ett hopp till barnen; det går att tillfriskna från missbruk”, säger Lehtinen, som har fotograferat alla som har varit med på fotoutställningens bilder.
”När vi har ordnat lektioner i skolorna har vi med det finskspråkiga projektets projektchef Heini Kärkkäinen lyssnat på elevernas tankar och funderingar. Barnen vi mött har inte träffat personerna på bilderna, men de har en massa tankar och frågor till människor som använder rusmedel skadligt: vad är din favoritmat, varför dricker du öl, var går du på toaletten, spelar du Fortnite, hur mår du? Barnens frågor har sedan lagts med i utställningen tillsammans med fotografierna.”
Lehtinen har märkt att vuxna kan känna att det inte finns ett behov av att prata om rusmedel med barn i lågstadieåldern.
”Men rusmedel är en del av barnens verklighet. De ser tomflaskor på gatorna, berusade människor i parkerna, nyhetsrubriker, de har berättelser om hur någon har blivit ”galen”, någon har kissat på gatan eller någons byxor hänger ner. Barnen lägger nog märke till ett sådant beteende.”
Medkänsla och förståelse
Lehtinen hoppas att fotoutställningen ska vägleda och uppmuntra vuxna till att tala med sina barn om rusmedel, berusade människor och känslor de väcker hos barnen.
”Då får barnen ord och en förklaring till ett beteende som de kanske har fått fundera på själva. Det är viktigt att lära barn att undvika otrygga situationer, men det hindrar inte att man kan vara medkännande och prata om människor som använder rusmedel skadligt och förstå deras situation.”
Fotoutställningen har visats på Rusmedelsdagarna i Helsingfors samt EHYT:s regionala forum i Lahtis, Rovaniemi och Tammerfors. Sedan slutet av 2023 har EHYT:s medlemsorganisationer haft möjlighet att beställa utställningen till sina egna lokaler.
Artikeln kommer att publiceras i EHYT:s årsberättelse 2023. Texten är översatt till svenska av Minna Lehtinen och Krista Schulman.