Alla barn har rätt till en trygg spelvardag och trygga vuxna
Sätt dig bredvid när barnen spelar. Det kan vara en unik chans att vara delaktig i barnets liv och samtidigt lära dig något nytt. Låt deras spelglädje bli din!
Skolorna har återigen återgått till närundervisning efter vårens distansperiod. Det känns säkert skönt för oss alla, både för elevens och för familjen som helhet. Många barn upplevde coronavåren som ansträngande. De saknade sina vänner och viktiga vuxna i skolan. Det blev tydligt hur mycket vi behöver rutiner i vardagen. I vissa städer ordnas en del av undervisningen fortsättningsvis på distans på grund av smittorisk och andra karantänåtgärder.
Också för mig känns allting annorlunda. Inget är som förr. Jag och många andra som arbetar förebyggande inom tredje sektorn har inte längre tillträde till skolorna. Vi kan inte besöka skolorna och möta eleverna där – och det känns tungt, fruktansvärt tungt.
Jag arbetar som projektchef i Spelkunskap-projektet. I min vardag träffar jag elever i hela grundskolan – allt från första till nionde klass. Vi diskuterar hur digitalt spelande påverkar vardagen, kompisrelationer, hobbyer och sömn. Vi pratar också om regler, familjen och vikten ett schysst beteende online.
Många gånger får jag höra att jag har varit den första vuxna som på riktigt har visat intresse för elevens hobby och passion. Det finner jag en aning oroväckande. Varför har ingen tidigare frågat barnet hur spelet fungerar? Varför har ingen frågat vilka fördelar det har? Vad man har lärt sig? Eller varför man blev sur då hela laget förlorade? Eller bara suttit bredvid! Kanske tittat på när unga hittar världens finaste diamant i Terraria eller skrattat med när unga spelar Among us och försöker lista ut vem som är bäst på att lura alla andra spelare?
Tänk vilka möjligheter det ger att spela tillsammans! En unik chans att få nya perspektiv i barnets liv och samtidigt lära känna spelet.
Barn behöver trygga vuxna att dela sina erfarenheter med. Både bra och dåliga. Både lyckade och misslyckade. De behöver oss som ser dem och kan hjälpa dem med att sätta ord på känslor. Vi kan också stötta när en kompis eller spelkamrat betett sig dåligt eller när man själv gjort ett misstag.
Barn behöver få dela spelglädjen med andra – precis som när de byggt världens högsta klosstorn, gjort fem mål i en fotbollsmatch eller gjort bra ifrån sig under ett scoutläger. Självkänslans byggstenar består av försök och framsteg. När vi vuxna är delaktiga i barnens vardag och hjälper dem att hantera olika situationer – ja, då mår våra barn bättre. Och vi själva också!
Det är viktigt att visa intresse för det som barnen gillar – även om det kan kännas jobbigt eller ibland lite onödigt. Kan jag bara sitta i soffan och titta på när barnet spelar? Ja, det kan vara en start! Kanske kan ni efteråt prata om vad som hände i spelvärlden, i skolan – eller tankar om framtiden, vem vet?
Jag arbetar med spelfostran i ett förebyggande syfte. Jag träffar barn och unga i skolsammanhang och diskuterar hur deras spelande syns i vardagen. Vilka är spelandets positiva sidor? Vilka glädjemoment tillför spelen? Men också spelades nackdelar och hur vi tillsammans kan bemästra dem. Jag är intresserad av att höra hur eleverna tänker och vilka erfarenheter de har.
Ofta bubblar det av röster i klassrummet under lektionen – och det känns bra! Alla får vara delaktiga, alla får berätta vad de spelar, vad man kan lära sig och hur de vill att reglerna ska vara för att fungera bra hemma. En del av barnen spelar inte och det är viktigt att också respektera det.
Under hösten har jag inte fått besöka grundskolor och träffa elever på samma sätt som innan coronan. Mina tankar går nu till alla de barn som inte fått dela med sig av sina erfarenheter, rädslor och svåra situationer. Kanske speciellt till dem som har varit med om något som de inte vågat berätta där hemma i tron om att bli bestraffad med spelförbud eller strängare regler.
Barn har rätt till en trygg vuxen och vi alla vuxna kan ge trygghet till barn genom att visa intresse för barnens hobbyer – också om hobbyn är dataspel. Föräldrar är det viktigaste barnet har och era ord och tid är viktigare än den största diamanten i spelet. Delad glädje är dubbel glädje och delad sorg är endast hälften av den.
Veckan för barnets rättigheter firas i år 16.–22.11.2020.