Jokaisella on oikeus voida hyvin
Päihdepolitiikka ei ole vain kieltoja ja rajoituksia. Se on aktiivisia päätöksiä, joilla vaikutetaan ihmisten hyvinvointiin, lasten ja nuorten tulevaisuuteen sekä hyvinvointipalveluiden resurssien riittävyyteen.
Ihmistä ja elämää kunnioittava päihdepolitiikka vaatii ratkaisuja. Käsissämme ovat työkalut, joilla voimme lisätä yhdenvertaisuutta sekä säästää rahaa ja voimavaroja. Tämän ajan kriisejä ei ratkaista vapauttamalla päihteiden myyntiä ja lisäämällä saatavuutta. Aitoa hyvinvointia luomme tukemalla arvokasta elämää ilman päihdehaittoja.
Joka kolmas meistä elää päihdeongelmista kärsivän rinnalla. Toisaalta päihdehaitat kasaantuvat herkästi samoille ihmisille, samoihin perheisiin. Usein haittoihin liittyy syrjäytymistä, työttömyyttä, yksinäisyyttä, mielenterveysongelmia ja pitkäaikaissairauksia. Nämä kaikki yhdessä lisäävät ihmisten ja erityisesti lasten eriarvoisuutta.
Haittojen hoitaminen on kallista yhteiskunnalle. Ikäluokkien vanhetessa terveys- ja sosiaalipalveluita tarvitaan entistä kriittisemmin muuhun kuin päihdepolitiikan vahinkojen korjaamiseen.
Ehkäisemällä päihteistä aiheutuvia haittoja vaikutamme ennen kuin on liian myöhäistä.
Nuoret ja lapset – ja me kaikki – ansaitsemme yhdenvertaisen mahdollisuuden turvalliseen ja hyvään elämään.
Turvallinen lapsuus
Vuonna 2019 tehtiin yli 85 700 lastensuojeluilmoitusta. Usein sijoituksen taustalla on vanhemman päihteiden käyttö.
#hyvinvointivaalit #ehkäisevätyökannattaa
Hyvinvoivat nuoret
Rahapelihaitat koskettavat 900 000 suomalaista. Ikärajoja pitää valvoa ja niiden noudattamisesta täytyy huolehtia.
#hyvinvointivaalit #ehkäisevätyökannattaa
Tukea perheille
Suomessa syntyy vuosittain 600-3000 lasta, joilla on jonkinasteinen alkoholin aiheuttama vaurio.
#hyvinvointivaalit #ehkäisevätyökannattaa
Tukea ja neuvontaa työikäisille
Päihdepalvelujen piiriin pääseminen pienentää alkoholiongelmista kärsivien ihmisten sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia.
#hyvinvointivaalit #ehkäisevätyökannattaa
Ei jätetä ikäihmisiä yksin
65-69 vuotiaista miehistä 31 % juo kerrallaan vähintään kuusi alkoholiannosta kerran kuukaudessa. Yli kaksi annosta kerralla on 65-vuotiaille riskikäyttöä. Ikäihmiset saavat kunnissa kaikkein vähiten ehkäisevän päihdetyön tukea.
#hyvinvointivaalit #ehkäisevätyökannattaa