Osallistu kampanjoihin

Ehkäisevän päihdetyön kampanjat pyrkivät lisäämään tietoutta päihdehaitoista, vähentämään päihde- ja pelihaittoja sekä edistämään terveitä elintapoja. Kampanjoiden kohteena ovat ihmisten lisäksi erilaiset organisaatiot ja päättäjät. EHYT on mukana vuosittain useassa eri kampanjassa.

Telttoja, ihmisiä ja kynttilöitä asunnottomien yön tapahtumassa
Kuva: Lassi Lintunen / EHYT ry

Tipaton tammikuu

Tipaton tammikuu on vakiintunut suomalainen perinne, joka on tiettävästi järjestetty ensimmäisen kerran jo vuonna 1942. Se on kaikille kansalaisille suunnattu, iloinen ja rento kampanja, jonka avulla kannustetaan pohtimaan omaa alkoholinkäyttöä. Noin 14-18 prosenttia alkoholia käyttävistä aikuisista viettää Tipatonta.

Tipattomalle voi ryhtyä itselleen sopivalla tavalla, esimerkiksi viettämällä kuukauden kokonaan ilman alkoholia, tai vähentämällä alkoholin käyttöä. Ennen kaikkea Tipattoman tarkoituksena on pysähtyä miettimään omaa suhdetta alkoholiin. Mihin alkoholia tarvitsen? Mistä syistä ja missä tilanteissa sitä käytän? Tipaton tammikuu -kampanjaa järjestää Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, jota EHYT koordinoi.

Lue lisää Tipaton tammikuu -kampanjan omilta sivuilta!

Kippistä kohtuudella

Kippistä kohtuudella -kampanja haluaa muistuttaa turvallisen juhlimisen tärkeydestä ja antaa vinkkejä siihen, kuinka vähentää omaa alkoholinkäyttöään. Kampanja näkyy vappuviikolla 2023 Aivovammaliiton ja EHYTin somessa ja tapahtumissa eri puolilla Suomea. Lue lisää kampanjasta!

Kuuntele ensin

Kuuntele ensin -kampanja nostaa esiin vanhemmuustaitojen merkitystä riskikäyttäytymisen ehkäisyssä ja lapsen terveen kasvun tukemisessa. Kampanja on suunnattu alakouluikäisten ja sitä nuorempien lasten vanhemmille.

Lue lisää Kuuntele ensin -kampanjan omilta sivuilta!

Huumeita liikenteessä

Huumeita liikenteessä -kampanjan tavoitteena on rohkaista huoltajia, kasvattajia sekä nuorten kanssa työskenteleviä keskustelemaan nuorten kanssa siitä, kuinka huumeet vaikuttavat liikenneturvallisuuteen. Lisäksi haastetaan Suomen autokoulut mukaan kampanjaan liikenneturvallisuuden näkökulmasta.

Lue lisää Huumeita liikenteessä -kampanjasta uutisartikkelista!

Selvin päin kesään

Selvin päin kesään -kampanja kannustaa nuoria päihteettömään juhlintaan ja elämäntapaan. Koulujen kesälomien alkamisviikonloppuun painottuva kampanja haastaa myös nuorten vanhempia ja muita nuorten parissa toimivia aikuisia tarjoamaan nuorille turvallisia vaihtoehtoja juhlimiseen. Yksi kampanjan tavoitteista on ehkäistä nuorten yksinäisyyttä kannustamalla nuoria ja vanhempia viettämään aikaa yhdessä. Kampanjaa koordinoi Raittiuden Ystävät ry ja sen taustalla on EHYTin lisäksi lähes 20 muuta toimijaa. Kampanjaan voi osallistua esimerkiksi auttamalla alueen aikuisia jalkautumaan nuorten pariin juhlaviikonloppuina tai järjestämällä nuorille vaikkapa liikunnallista ohjelmaa.

Lue lisää Selvin päin kesään -kampanjan omilta sivuilta!

Savuton Suomi -päivä

Savuton Suomi -päivä on Savuton Suomi 2030 -verkoston koordinoima teemapäivä, jota on järjestetty vuodesta 2016 lähtien. Teemapäivänä järjestetään erilaisia tapahtumia, tempauksia ja seminaareja sekä viestitään aktiivisesti nikotiinituotteiden haitoista. Päivää vietetään elokuussa. Savuton Suomi 2030 -verkostoon kuuluu EHYTin lisäksi 17 muuta toimijaa. Kampanjaan voi osallistua esimerkiksi järjestämällä kampanjaa esittelevän polkupyörämarssin tai pitämällä lettukioskia, joka houkuttelee ohikulkijoita piipahtamaan kioskille.

Lue lisää Savuton suomi -kampanjan omilta sivuilta!

Asunnottomien yö

Asunnottomien yötä vietetään vuosittain 17.10. YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä.  Asunnottomien yö on yksi suurimmista sosiaali- ja terveysalan vuosittaisista mielenilmauksista ja silloin monessa kaupungissa järjestetään tapahtumia. Asunnottomien yötä koordinoi Asunnottomien yö -kansalaisliike Vailla vakinaista asuntoa ry:n johdolla.

Lue lisää Asunnottomien yö -kampanjan omilta sivuilta!

Peliviikko

Peliviikko on pelikasvatukseen keskittyvä teemaviikko, jonka tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria ja vähentää pelaamiseen ja pelaajiin liittyviä ennakkoluuloja. Peliviikolla järjestetään luentoja ja työpajoja sekä mahdollisuuksia pelata muun muassa lauta-, rooli-, konsoli-, mobiili- ja tietokonepelejä. Peliviikolla järjestetään satoja tapahtumia eri puolilla Suomea. Kampanjan taustalla on Pelikasvattajien verkosto, jossa EHYT on mukana. Verkostoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Kampanjaan voi osallistua esimerkiksi järjestämällä tietokilpailun, lautapelien vaihtoillan tai työpajan, jossa askarellaan oma peli. Peliviikkoa vietetään marraskuussa.

Lue lisää kampanjasta Peliviikon omilta sivuilta!

Ehkäisevän päihdetyön viikko

Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään vuosittain marraskuun alussa, viikolla 45. EPT-viikon aikana ehkäisevää päihdetyötä tuodaan esiin vaihtuvien teemojen kautta. Viikon kohderyhmänä ovat ensisijaisesti ehkäisevän työn parissa työskentelevät ammattilaiset: kuntien ja kaupunkien työntekijät, järjestöt ja aluehallintovirastot. Teemaviikon tavoitteena on tukea sote-alan ammattilaisia, vahvistaa puheeksioton käytäntöjä, lisätä päihteisiin liittyvää tietoutta sekä edistää päihteettömiä elintapoja ja päihdeongelmista kärsivien kansalaisten oikeuksia. Ehkäisevän päihdetyön viikkoa toteuttaa Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, jota koordinoi EHYT ry. Kampanjaan voi osallistua esimerkiksi järjestämällä keskustelupaneelin tai luennon tai pitämällä neuvontapistettä esimerkiksi neuvolassa.

Lue lisää kampanjasta EPT-viikon omilta sivuilta!

Anna lapselle raitis joulu

Anna lapselle raitis joulu on kampanja, johon kuuluu viestintämateriaaleja, kuten juliste ja flyereita sekä tv- ja radio-tietoiskuja. Lisäksi kampanjaan sisältyy viestintää sosiaalisessa mediassa. Kampanjan tavoitteena on saada lasten vanhemmat ja muut joulua yhdessä lasten kanssa viettävät aikuiset miettimään ja vähentämään alkoholin kulutustaan sekä turvaamaan lapsille päihteetön ja raitis joulu. Kampanjassa on vuosittain mukana EHYTin lisäksi hieman yli 30 yhteistyökumppania ja sen pääjärjestäjänä on Raittiuden Ystävät ry. Kampanjaan voi osallistua esimerkiksi jakamalla kampanjan julisteita, järjestämällä pienen perhetapahtuman tai pitämällä joulumyyjäiset.

Lue lisää Anna lapselle raitis joulu -kampanjasta.