”Tää some tekee siitä niin helppoa” — Nuoret Pakka-toimijoina -hankkeen päätösseminaari (hybridi)

Piirroskuva pullosta tölkeistä ja puhelimesta.

Tervetuloa Nuoret Pakka-toimijoina –hankkeen loppuseminaariin kuulemaan, kuinka päihteet ja some linkittyvät toisiinsa nuorten arjessa. Mitä kasvattajien olisi hyvä tietää somesta ja siellä tapahtuvasta päihteiden välittämisestä, miten turvallista somenkäyttöä voidaan edistää mediakasvatuksen keinoin ja mikä on somevaikuttajien rooli tässä kaikessa?

Puhujina seminaarissa ovat someviestinnän asiantuntija Inna-Pirjetta Lahti, mediakasvatuksen erityisasiantuntija Saara Salomaa sekä hankkeen loppuselvityksen tehnyt tutkija Tiina Pajuvirta. Heidän puheenvuorojensa lisäksi seminaarissa kuullaan Nuoret Pakka-toimijoina –hankkeessa tuotetuista menetelmistä. 

Seminaari järjestetään Helsingissä Musiikkitalon Terassilämpiössä keskiviikkona 11.10. klo 12–15 ja se striimataan, joten siihen voi osallistua joko lähi- tai etäosallistujana. Lähiosallistujille lounas- ja kahvitarjoilu. Tilaisuus on maksuton.

OHJELMA: 

11.00-12.00 LOUNAS

12.00–12.10 Alkusanat  

Katri Saarela & Salla Jääskeläinen, EHYT ry  

12.10–13.00 Some ja somevaikuttajat nuorten elämässä  

Inna-Pirjetta Lahti, someviestinnän asiantuntija, PING Helsinki 

Puheenvuorossa kuullaan Media-alan tutkimussäätiön uusimmat tutkimustulokset syyskuussa julkaistusta tutkimuksesta: miten ja missä kanavissa nuoriin vaikutetaan, ja mikä nuorille on somessa tärkeää? Lisäksi kuullaan miten somevaikuttajat kokevat oman roolinsa suhteessa nuoriin ja päihteisiin tai miten nuorten kanssa vuorovaikuttaa somessa ja nähdään esimerkkejä, miten päihteitä välitetään somessa. 

13.00–13.45 Liian hyvää ollakseen totta? Mediakasvatus päihdekeskustelun keinona nuorten kanssa  

Saara Salomaa, mediakasvatuksen erityisasiantuntija, KAVI 

Puheenvuorossa kuullaan, miten päihteitä esitetään mediassa ja miten kriittistä medialukutaitoa voi edistää. Lisäksi opitaan perusperiaatteet turvalliseen somen käyttöön. 

 13.45–14.00 KAHVITAUKO  

 14.00–14.35 Nuorten suhtautuminen alkoholin ja nikotiinituotteiden välittämiseen alaikäisille

Tiina Pajuvirta, tutkija

Alkoholin ja nikotiinituotteiden välitys alaikäisille on laitonta, mutta siitä huolimatta päihteitä päätyy nuorten käsiin. Mistä nuoret saavat päihteitä ja miten he suhtautuvat alkoholin ja nikotiinituotteiden alaikäisille välittämiseen? Miten välittäminen näkyy sosiaalisessa mediassa ja kuka on vastuussa seurauksista? Tässä puheenvuorossa kuullaan Nuoret Pakka-toimijoina -hankkeessa toteutettujen selvitysten tuloksia nuorten suhtautumisesta alkoholin ja nikotiinin välittämiseen alaikäisille.  

 14.35–15.00 Hankkeen materiaalit ja loppusanat 

 Katri Saarela & Salla Jääskeläinen, EHYT ry 

Lisätietoja:

Katri Saarela.

Saarela Katri

Projektipäällikkö, nikotiinittomuuden asiantuntija 050 438 4227
Katso henkilön esittely