Puhu päihteistä ajoissa lapsesi kanssa

Kesä lähestyy ja erityisesti koulujen päättäjäiset ja festaritapahtumat ovat juhlia, joihin osa alaikäisistä hankkii alkoholia. Alkoholin välittäminen alaikäiselle on laissa kiellettyä, mutta silti nuorten on yllättävän helppo saada sitä. Usein ostajana toimii täysi-ikäinen ystävä tai sisarus, myös somen kautta alkoholia saa yllättävän helposti.

EHYT ry:n Hakematta paras -kampanja rohkaisee vanhempia keskustelemaan välittämisen riskeistä täysi-ikäisten lasten kanssa.

Päihteet ovat lapsilta kiellettyjä perustellusti. Varhain aloitettu päihteiden käyttö vaikuttaa nuoren fyysiseen ja henkiseen kehitykseen ja nuoren aivot ovat alttiimmat riippuvuuksille. Nuoruuteen liittyy usein riskinottoa ja kokeilunhalua, kapinointia sääntöjä ja odotuksia vastaan. Nuorten kanssa keskustellessa käy silti ilmi, että kapinoinnista huolimatta nuoret haluavat vanhemmiltaan rajoja päihteiden käyttöön.

Sovi siis juhlimisen pelisäännöistä jo etukäteen. Ole selvillä, miten nuori ja hänen kaverinsa asennoituvat päihteiden käyttöön ja mitä he aiheesta tietävät. Kun keskustelet aiheesta, kuuntele nuorta. Näin saat selville hänen ajatuksiaan ja tietojaan aiheesta. Päihteitä käsittelevät videot ja uutiset leviävät nopeasti sosiaalisessa mediassa. Ne vaikuttavat tiedostamatta asenteisiin.

Tiedä missä nuoresi liikkuu. Suunnittele yhdessä lapsesi kanssa tapahtumaan lähtö, paluukyyti ja yhteydenpito. Mikäli alaikäinen on festareilla, on suositeltavaa, että käyt katsomassa illan aikana alueen menoa. Useilla paikkakunnilla voi myös jalkautua vapaaehtoiseksi. Nuoret kertovat, että aikuisten jalkautuminen lisää turvallisuutta ja vähentää häiriökäyttäytymistä. Pysy itse selvinpäin ja ole tarvittaessa ajokunnossa. Vastaa puhelimeen, vaikka numero ei olisikaan tuttu.

Kuudesluokkalaisilta kysyttäessä monet kertovat, että aikuiset ovat antaneet heidän maistaa alkoholia. Alkoholin maistaminen voi kuitenkin tutkitusti vain madaltaa nuoren kynnystä  alkoholikokeiluihin. Vanhempi voi ajatella, että välittäessään itse alkoholijuomia nuoreile, hän varmistaa, etteivät nämä juo liikaa tai ”pimeistä pulloista”. Useimmiten nuoret eivät tyydy tähän määrään, vaan haalivat rinnalle lisää juotavaa. 

Vanhemman ei pidä hyväksyä nuoren päihteiden käyttöä, mutta ei myöskään tuomita, jos nuori kokeilee. Keskustelkaa tekijöistä, jotka ajavat nuorta päihdekokeiluihin. Syyt voivat nuorilla olla samoja kuin aikuisilla: päihteitä käytetään usein yhdessä ja niillä tavoitellaan mukavaa fiilistä. Mieti myös omaa suhdettasi päihteisiin ja niiden käyttöön.