Rahoitus

EHYTin toiminnan rahoituksesta lähes 80 prosenttia tulee valtionavustuksina sosiaali- ja terveysministeriöltä, jossa avustuksia jakaa ja valvoo Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. STEA myöntää avustuksia hakemusten perusteella vuosi kerrallaan. Avustukset on käytettävä siihen käyttötarkoitukseen, johon ne on haettu ja myönnetty.
Avustushakemuksessa kerrotaan suunniteltu toiminta, sen tavoitteet ja talousarvio koko hankkeen tai toiminnan keston ajalta. Avustusten myöntämisen edellytyksenä on muun muassa se, että avustuksen käyttötarkoitus on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä, avustusten myöntäminen on perusteltua avustusten käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta ja että avustus kohdistuu STEA:n strategian mukaiseen toimintaan.
EHYTin saamat avustukset on myönnetty eri käyttötarkoituksiin ja ne tulee käyttää kunkin avustuspäätöksen mukaisesti. Avustuksia ei siis myönnetä yhtenä isona kokonaisuutena vaan jokaisella avustuksella on oma käyttötarkoitus ja tavoitteensa. Avustuksen saaja ei voi jälkikäteen itse muuttaa avustuksen kohdistamista avustuspäätöksestä poikkeavaan toimintaan.
Tarkan avustusvalmistelun lisäksi STEA valvoo avustusten käyttöä tuloksellisuusselvitysten ja vuosiselvitysten, sekä tarvittaessa erillisten tarkastusten avulla. Vuonna 2019 EHYT sai rahoitusta yhteensä 13 avustuskohteeseen. EHYTille myönnetyt avustusten määrät ja käyttötarkoitukset löytyvät stea.fi -sivuilta. STEAn sivuilta löytyy myös tietoa avustusten käyttöehdoista, valvonnasta ja hakemisesta.
Pieni osa EHYTin rahoituksesta (noin 5 prosenttia) tulee esimerkiksi koulutuksista perittävistä maksuista, lahjoituksista tai pienimuotoisesta varainkeruusta, jolla katetaan osittain toiminnan kuluja.
Muiden avustusten osuus EHYTin rahoituksesta on noin 15 prosenttia. Avustuksia ovat myöntäneet muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriö, Euroopan unioni, Brita Maria Renlunds minne ja Helsingin kaupunki. Lisätietoa EHYTin rahoituksesta löytyy verkkosivultamme ja vuosikertomuksesta liitteineen.
EHYT on voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen yhdistys. Yleishyödyllisyys tarkoittaa sitä, että yhdistys toimii yksinomaan yleiseksi hyväksi, eivätkä sen toimintaan osallistuvat hyödy siitä taloudellisesti. (TVL 22 §). Yhdistyslain (5 §) mukaan yhdistys saa harjoittaa vain sellaista ansiotoimintaa, joka on määrätty sen säännöissä, joka liittyy sen tarkoituksen toteuttamiseen tai joka on taloudellisesti vähäarvoista.
Ei ole oikein, että mitään toimintaa rahoitetaan riippuvaisten kustannuksella. Näin kuitenkin tapahtuu kaikkien laillisten, mutta osalle ihmisistä riippuvuutta aiheuttavien tuotteiden ja aineiden kohdalla, joiden käytöstä kerätään rahaa yhteiskunnallisiin tarkoituksiin esimerkiksi verotuksen kautta. Alkoholin ja rahapelaamisen osalta päättäjät ovat katsoneet paremmaksi, että haittoja aiheuttavien toimintojen tuotot palautetaan yhteiskunnalle esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen, kuin että ne olisivat yksityisen ja kansainvälisen voitontavoittelun kohteena.
Haitatonta rahapelijärjestelmää ei ole olemassa missään päin maailmaa. Suomessa rahapelaaminen on julkisesti organisoitua ja säädeltyä toimintaa ja järjestelmän tavoite on rajoittaa rahapelihaittoja.
Rahapelaamisen tuotot on poliittisilla päätöksillä ja lainsäädännöllä ohjattu erilaisiin yhteiskunnallisiin tarkoituksiin, kuten erilaisten terveyttä ja hyvinvointia edistävien kansalaisjärjestöjen tukemiseen. EHYT pitää tärkeänä, että rahapelituottoja saavat järjestöt myös omalla toiminnallaan osallistuvat rahapelihaittojen ja -riippuvuuden ehkäisyyn.
EHYTin rahoituksesta valtaosa anotaan sosiaali- ja terveysministeriöltä valtionavustuksina. Näillä avustuksilla teemme päihde- ja pelihaittoja ehkäisevää työtä eri ikä- ja kohderyhmissä koko Suomessa. Sosiaali- ja terveysministeriö saa järjestöjen avustuksiin käytettävät rahat Veikkauksen tuotoista. Veikkauksen tuottojen jakoperusteet eri ministeriöille määritellään arpajaislaissa (23.11.2001/1047).
EHYTin osalta ministeriössä avustusten myöntämistä ja valvontaa toteuttaa itsenäinen valtionapuviranomainen eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. EHYT ei voi vaikuttaa valtionavustusjärjestelmään, emmekä myöskään saa minkäänlaista rahoitusta suoraan valtion rahapeliyhtiöltä eli Veikkaukselta.
Järjestelmä on aikoinaan ollut kansalaisjärjestöjen kannalta erinomainen, mutta nyt siihen tarvitaan korjauksia, jotta pelihaittoja pystytään ehkäisemään tehokkaammin. Rahapelijärjestelmän valvonta ja tuotonjako tulee eriyttää entistä selkeämmin ja omistajaohjausta on vahvistettava rahapelihaittojen ehkäisyn näkökulmasta. Lisäksi on myös purettava rakenteita, joissa edunsaajia käytetään Veikkauksen ja rahapelaamisen markkinoinnissa ja mainostamisessa.
Arpajaislakia uudistetaan vuoden 2021 aikana. EHYTin suositukset lakiuudistuksen toteuttamiseen löytyvät täältä.
EHYTin toiminnasta noin 90–95 prosenttia rahoitetaan erilaisilla avustuksilla. Pääasiassa kyseessä ovat valtionavustukset ja joissain toiminnoissa rahoittajia ovat säätiöt, kunnat tai Euroopan unioni. Avustuksia haetaan aina tiettyihin käyttötarkoituksiin, jotka kuvataan hakemuksessa.
Avustuksen käyttöä valvoo sen myöntänyt taho omien ehtojensa ja kriteereidensä mukaan.
Valtion avustusten käyttö on läpinäkyvää. Tiedot haetuista ja myönnetyistä avustuksista sekä avustusten käyttöön liittyvät asiakirjat ovat julkisia. EHYTin rahoituksesta valtaosa (noin 80 prosenttia) tulee sosiaali- ja terveysministeriöstä, jossa avustusten käyttöä hallinnoi ja valvoo itsenäinen valtionapuviranomainen STEA. STEAn sivuilta löytyy yksityiskohtaista tietoa avustusten haku- ja käyttöehdoista.
Kaikki STEA-avustukset haetaan vuosittain jokaiseen toimintamuotoon erikseen ja avustusehdotukset tulevat loppuvuodesta. Avustusten käytöstä raportoidaan sekä toiminnassa saavutettujen tulosten että rahan käytön osalta. STEA tekee myös tarkastuksia avustuskohteisiin. Päätökset avustuksista perustuvat seurantatietoihin ja hakemuksiin. Esimerkiksi vuonna 2019 EHYT toimitti STEAlle kolme tuloksellisuus- ja vaikutusselvitystä, yhden väliraportin, yhden loppuraportin sekä kaksitoista vuosiselvitystä. Raporteista saadut pisteet olivat selvästi yleisen keskiarvon yläpuolella.
EHYT on rekisteröity yhdistys, ja sen toiminta perustuu yhdistyksen sääntöihin ja yhdistyslakiin. EHYT hakee ja käyttää avustuksia sääntöjenmukaiseen toimintaan, kuten terveyden edistämiseen, päihdehaittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen sekä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen päihdekysymyksissä. EHYT toimii koko maassa, koko väestön ja eri ikäisten parissa.
Järjestöjen toiminnan keskeisin valvoja on sen jäsenistö. EHYTin jäsen voi olla yhdistys tai säätiö, joka hyväksyy järjestön tarkoituksen ja haluaa toimia sen sääntöjen mukaisesti. Yhdistyksen kokous (eli jäsenistä koostuva edustajakokous) pidetään joka kolmas vuosi, ja sen tehtävänä on arvioida EHYTin toimintaa ja taloutta edelliseltä kolmivuotiskaudelta.
Yhdistyksen kokous nimittää valtuuston, jonka kokoukset pidetään kaksi kertaa vuodessa. Valtuusto käsittelee kokouksissaan edellisen toimintavuoden tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen sekä päättää toiminta- ja taloussuunnitelmasta. Lisäksi EHYTin toimintaa valvoo hallitus, jonka lakisääteinen tehtävä on muun muassa huolehtia siitä, että kirjanpito on lainmukainen ja varainhoito on luotettavalla tavalla järjestetty.
EHYTin toimintaa seurataan sisäisesti keräämällä jatkuvasti seurantatietoa toiminnasta ja tuloksista sekä tekemällä arviointia toiminnasta. Toiminnasta raportoidaan muun muassa vuosikertomuksella, ja työn tuloksista viestitään vuoden ympäri aktiivisesti. EHYTin johtoryhmä seuraa, että järjestölle asetetut tavoitteet saavutetaan yhteisiä toimintaperiaatteita noudattaen.