Ehkäisevä päihdetyö

EHYT on valtakunnallinen asiantuntija- ja kansalaisjärjestö. EHYTin tavoitteena on ehkäistä alkoholista, huumeista, tupakoinnista ja pelaamisesta aiheutuvia haittoja eri väestöryhmissä ja vahvistaa niitä tekijöitä ihmisten arjessa, jotka suojaavat päihteisiin liittyviltä riskeiltä.
EHYT ylläpitää muun muassa päihteettömiä Elokolo-kohtaamispaikkoja, joihin tehdään vuosittain noin 50 000 käyntiä. Päihdeasiamiestoimintamme neuvoo ja auttaa päihdehoitoon ja sen aikaiseen sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa. Ympärivuorokautisessa Päihdeneuvontapuhelimessa (0800 900 45) päihdetyön ammattilaiset vastaavat vuosittain noin 7 000 puheluun ihmisiltä, jotka kaipaavat keskusteluapua omaan tai läheisen päihteiden käyttöön liittyvissä huolissa.
Koulutamme työyhteisöjä sekä autamme työpaikkoja päihdeohjelmien tekemisessä ja viemisessä käytäntöön. EHYTin rahapelihaittojen ehkäisytyössä muun muassa koulutetaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia ottamaan puheeksi rahapelaaminen ja tunnistamaan riskipelaaminen
Vuonna 2019 EHYT kohtasi yli 30 000 oppilasta, ammattilaista ja vanhempaa nuorten päihde- ja pelikasvatuksen kysymyksissä. EHYTin BuenoTalk-toiminnassa nuoria kohdataan sosiaalisen median kanavissa ja Muruset-nettimummolan kautta. Nuorisoalan toimijoille tarjotaan koulutusta ja osaamista nuorisoalan osaamiskeskuksissa.
Nuorten nikotiinin käyttöä ehkäistään muun muassa Nuuska-agentti-toiminnalla sekä Smokefree-kilpailulla, johon osallistuu vuosittain noin tuhat yläkouluikäisten ryhmää. EHYT tuottaa materiaalia ja kouluttaa myös kannabiksen haitoista.
Työskentelemme tiiviissä yhteistyössä kuntien sekä muiden järjestöjen kanssa. Eri puolilla Suomea työskentelevät aluetyön asiantuntijamme tuovat ehkäisevän päihdetyön osaamista, neuvontaa ja koulutusta kuntien eri toimijoille. Vuonna 2019 teimme yhteistyötä noin 180 monialaisessa verkostossa tai työryhmässä eri puolilla Suomea. EHYTillä on 115 jäsenyhdistystä, joiden toimintaa tuemme muun muassa myöntämällä toimintatukea.
EHYT koordinoi valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön järjestöverkostoa, johon kuuluu yli 50 sosiaali- ja terveysalan järjestöä. Verkostossa tehdään yhteiskehittämistä, koulutusta, kampanjoita ja vaikuttamistoimintaa. Tunnetuimpia verkoston kampanjoista ovat Tipaton tammikuu ja Ehkäisevän päihdetyön viikko.
EHYT kouluttaa, viestii, keskustelee, tuottaa materiaalia ja kehittää menetelmiä, tietoa ja apua eri-ikäisten suomalaisten ja yhteisöjen terveiden elämäntapojen pohjaksi. Hanketoiminnalla kokeilemme ja kehitämme uusia toiminnan muotoja, kohtaamme uusia kohderyhmiä ja nostamme esiin ajankohtaisia teemoja.
EHYTin toiminta nojaa tutkittuun tietoon, toimintaympäristön tuntemiseen ja sen muutosten aktiiviseen seuraamiseen. EHYTin laajasta toiminnasta löytyy tietoa verkkosivuiltamme sekä vuosikertomuksista. EHYT on keskeinen järjestötoimija myös kansallisen Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelman toteuttamisessa.
EHYTin toimintaa ohjaa ajatus siitä, että väestön terveys ja hyvinvointi tulee huomioida kaikessa päätöksenteossa. EHYT on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö.
Vaikuttaminen tarkoittaa päihdepolitiikkaan osallistumista, kansalaisille ja päättäjille päihde- ja peliasioista viestimistä, yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumista sekä laajaa yhteistyötä eri tahojen kanssa. Koordinoimme valtakunnallista Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkostoa, jossa tehdään järjestöjen yhteistä yhteiskunnallista vaikuttamista. Kansallisen toiminnan lisäksi EHYT on vahvistanut yhteistyösuhteita Pohjoismaihin, Baltiaan, Euroopan unioniin ja Maailman terveysjärjestö WHO:hon.
Ehkäisevällä päihdetyöllä pyritään vaikuttamaan päihteitä koskeviin tietoihin, asenteisiin ja oikeuksiin, päihdehaitoilta suojaaviin tekijöihin ja riskitekijöihin sekä päihteiden käyttötapoihin, saatavuuteen, tarjontaan ja haittoihin. Ehkäisevää päihdetyötä on myös perus- ja ihmisoikeuksien edistäminen päihteisiin liittyvissä kysymyksissä.
Ehkäisevän päihdetyön laatuajattelussa painotetaan riskien ehkäisyn lisäksi yhteiskunnallista vaikuttamista. Tämä perustuu kolmeen seikkaan:
- Työn tietopohjaan kuuluu keskeisesti teoria päihdehaitoille altistavista ja niiltä suojaavista tekijöistä, ja nuo tekijät ovat usein luonteeltaan yhteiskunnallisia, poliittisia, rakenteellisia ja kulttuurisia. Näihin tekijöihin vaikuttaminen merkitsee kannan ottamista näiden tasojen kysymyksiin.
- Yhteiskunnan kyky ja mahdollisuudet ehkäistä ja vähentää päihdeongelmia tehokkaasti riippuu siitä, kuinka ymmärrettyjä ja hyväksyttyjä tehokkaat sääntely- ja ehkäisykeinot ovat. Siksi EHYTin työhön kuuluu lisätä päihdekysymysten ymmärrystä ja hallintaa koko yhteiskunnan tasolla sekä päihdetiedon ja -politiikan osaamista.
- Päihdeongelmat liittyvät syrjäytymiseen ja eriarvoistumiseen sekä syinä että seurauksina. Päihdeongelmista kärsivät ihmiset, mukaan luettuna läheiset, tarvitsevat tukea ja solidaarisuutta. Siksi heidän puolestaan puhumista ja heidän oikeuksiensa edistämistä pidetään ehkäisevän päihdetyön toimijoiden eettisenä velvollisuutena.
Vaikuttamistoiminta yleisesti on tärkeä osa avointa ja moniarvoista demokratiaa: päättäjät eivät ole joka alan asiantuntijoita, vaan he tarvitsevat taustatietoa valmisteltavien asioiden vaikutuksista monista eri näkökulmista. Tapaamme päättäjiä ja tuotamme materiaaleja päätöksenteon tueksi, annamme lausuntoja, kannanottoja ja suosituksia sekä osallistumme kuulemisiin ja erilaisiin työryhmiin.
Tutkimustiedon tukemat, vaikuttavat menetelmät eivät käytännön päätöksenteossa aina saa ansaitsemaansa sijaa. Esimerkiksi alkoholin ja tupakan hinnalla, verotusasteella ja saatavuuden rajoituksilla on tutkitusti voimakas ehkäisevä vaikutus, mutta kansan- ja liiketaloudelliset näkökohdat nousevat usein päätöksenteossa hallitseviksi.
Ehkäisevä päihdetyö ei ulotu ainoastaan sosiaali- ja terveysalalle. Alkoholiin, huumeisiin, nikotiiniin ja pelaamiseen liittyvistä ongelmista aiheutuu haittaa myös esimerkiksi kansantaloudelle ja työelämälle. Hallinnon alat ylittävällä terveys-, tulo- ja sosiaalipolitiikalla vähennetään eriarvoistumista sekä tuetaan hyvinvointia ja kansantalouden kasvua. EHYTillä on keskeinen rooli edistää ja vaikuttaa siihen, että ehkäisevä päihdetyö huomioidaan kaikessa päätöksenteossa. resursointiin ja huomiointiin kaikessa päätöksenteossa.