Teini-ikäisen vanhemman vinkkilista – Miten varautua koulujen lopun juhlintaan?

koulujen loppuminen -banneri.

– Koulujen päättäjäiset on nuorille ilon ja juhlan paikka. Vanhempien tehtävä on olla ilossa mukana ja osoittaa kiinnostusta nuoren elämää kohtaan. Koulujen loppu ja päättäjäiset on iso asia teini-ikäisen elämässä, toteaa Ilmo Jokinen, EHYT ry:n koulu- ja verkkotyön osastopäällikkö.

Jokinen ehdottaa jokaiseen teini-ikäisen perheeseen keskustelua tulevasta viikonlopusta. Miten nuori aikoo juhlistaa alkavaa lomaa ja liittyykö juhlimiseen alkoholia, on aiheellinen kysymys.

– Joka vuosi on tapauksia kun nuorten juhliminen lähtee käsistä. Vanhempien tehtävä on varmistaa, että se estetään oman lapsen kohdalla. Järkevän keskustelun lisäksi täytyy oman toiminnan vastata puheita: vanhemman ei pidä ostaa alaikäiselle lapselle alkoholia. Tätä toivovat myös nuoret. EHYTin verkkokyselyn mukaan (2013) nuoret toivovat vanhempien osoittavan asiassa ryhdikkyyttä ja ottavan kasvattajan roolin, kertoo Jokinen ja jatkaa:

– Nuoret eivät ole hölmöjä, eikä heitä pidä aliarvioida. Vanhemman on kuitenkin oltava vanhempi ja osoittaa, että illan kulku kiinnostaa häntä, kertoo Jokinen.

 

6 vinkkiä päättäjäisviikonloppuun

1. Puhu juhlimisesta

Kysy, mitä nuori aikoo tehdä juhlailtana ja kenen kanssa viettää iltaa. Missä nuoret aikovat juhlia ja mitä nuori odottaa illalta. Kerro, että juominen ei kuulu teini-ikäiselle ja kysy nuoren omaa mielipidettä. Kysy, miten tämän kaveriporukassa suhtaudutaan alkoholiin, tupakkaan ja muihin päihteisiin.

2. Älä osta alkoholia nuorelle

Vanhemman ostamiin juhlajuomiin ei kuulu alkoholi. Jos ostat alkoholia teini-ikäiselle, näytät toiminnallasi, että juominen on ok. Esimerkilläsi on merkitystä.

3. Puhu vanhempien sisarusten ja teinin kavereiden kanssa

Kerro vanhemmille sisaruksille, ettet halua heidän ostavan alkoholia perheen alaikäisille. Sisarusten välillä vallitsee luottamus. Osoita, että sinuunkin voi luottaa. Samalla vanhempana asetat myös rajat. Jos tiedät, että lapsellasi on täysi-ikäisiä kavereita, kysy nuorelta suoraan, hankkivatko täysi-ikäiset juomia nuoremmille.

4. Sovi pikkuviestistä illan aikana

Sovi teini-ikäisen kanssa, että hän lähettää tiettyyn kellonaikaan viestin. Siinä nuori voi kertoa, missä iltaansa viettää ja että on kunnossa. Viestin pyytäminen ei tunnu kyttäämiseltä: sen voi lähettää niin, että kaveritkaan eivät huomaa. Varmista nuoren tietävän: aina voi soittaa kotiin ja pyytää apua jos sitä tarvitsee.

5. Jos nuori juo, kuuntele häntä

Mikäli nuori tulee humalassa kotiin, käy tilanne läpi vasta seuraavana aamuna. Anna hänen levätä, mutta pyydä, että puhutte asian läpi mahdollisimman pian. Kerro nuorelle, että välität hänestä ja olet huolissasi siitä, mitä hän on tehnyt. Anna nuorelle mahdollisuus selittää tapahtumien kulku. Osoita, että ymmärrät, miksi juominen kiinnostaa. Aseta rajat, mutta kuuntele myös nuoren mielipiteitä.

6. Ole kiinnostunut nuoren illasta

Kysy seuraavana aamuna, miten juhlat sujuivat ja oliko ilta hauska. Iloitse nuoren puolesta ja kerro se hänelle. Varmista myös, että nuori tietää sinun kuuntelevan, jos hän haluaa kertoa ikävistä tapahtumista. Ole luottamuksen arvoinen: ota nuori tosissaan.

 

Lisätiedot:

Ilmo Jokinen
Osastopäällikkö, EHYT ry
p. 050 407 7188
ilmo.jokinen(a)ehyt.fi