Työ jää hyviin käsiin – pitkän linjan rahapeliasiantuntija Tapio Jaakkola eläkkeelle

Jouluvaloja.

Mikä oli tilanne rahapelihaittojen ehkäisytyössä, kun aloitit 2003?

Suomessa ei ollut palveluja rahapeliongelmaiselle. Silloin lähdimme tämän haasteen kimppuun ja ihan ensimmäiseksi perustimme auttavan puhelimen, Peluurin.

Millaiset olivat rahapelitutkimuksen alkumetrit?

Taustamateriaali oli lähes olematonta. Suomenkielistä tutkimusta oli hyllymetreissä mitattuna noin 1,5 cm, se oli äkkiä luettu. Suomalaista tutkimustietoa aiheesta alkoi kertyä vasta vuoden 2010 tienoilla. Lähdimme siis tekemään jotain ihan uutta – takamatkalta muihin Pohjoismaihin verrattuna – mutta olemme nyt hyvin kirineet muita kiinni ja menty jo ohikin.

Tässä on tehty pioneerityötä, jolle vieläkin haetaan muotoja. EHYT on hakenut pysyvää rahoitusta työllemme ja toivotaan, että jo vuoden 2019 lopussa saadaan hyviä uutisia rahoituksen jatkosta.

Millaisia virstanpylväitä on jäänyt mieleesi?

Peluurin jälkeen olin mukana perustamassa ja sitten vetämässä 2010 alkaen Peliklinikkaa. Tavoitteena oli kehittää palveluita ja hoitoa ongelmapelaajille. THL:n, järjestöjen sekä Helsingin ja Vantaan yhteinen Peliklinikka tarjoaa ongelmapelaajille ja heidän läheisilleen avohoitoa, vertaistukea sekä Peluurin palvelut ja verkkoterapian. Tämä on ollut yksi konkreettinen edistysaskel, mutta paljon on vielä tekemistä sen eteen, että haittoja voidaan oikeasti ehkäistä.

Kuva Tapio Jaakkolasta

Mitä pitäisi vielä tehdä?

Rahapeliongelmia aletaan entistä paremmin tunnustaa ja tunnistaa. Kaiken perustana on tieto ja asioista puhuminen. Muutokset tapahtuvat kuitenkin asenteiden kautta, ja ne ovat aina pitkiä prosesseja.

Senkin eteen on tehty töitä, että rahapelaamisongelma normalisoituu. Tuomalla ongelma näkyville ja julkiseksi on iso merkitys sille, että ihminen lähtee hakemaan apua.

Olisi tärkeää miettiä, miten kehittää suomalaista rahapelijärjestelmää kokonaisvaltaisesti ja pitkäjänteisesti. Miten voimme uudistaa rahapelijärjestelmää ja siihen liittyvää kansalaisyhteiskunnan tukijärjestelmää siten, että emme tarvitse ongelmapelaajien rahoja. Pitäisi saada kansallinen rahapelipoliittinen ohjelma sekä pysyvät resurssit ja rakenteet rahapelihaittojen ehkäisyyn.

Millä mielin jäät pois työelämästä?

Jään eläkkeelle hyvillä mielin, sillä tiedän, että tämä työ jää hyviin käsiin. On ollut ilo tehdä töitä upeiden nuorempien osaajien kanssa vuosien aikana. Moni sellainen, jonka kanssa aloitettiin vuonna 2003, on edelleen mukana ja uusia on tullut.

Artikkeli on julkaistu EHYT Teema 15 lehdessä