Olet täällä

Pelaaminen

Rahapelaaminen puheeksi

Suomessa rahapelaajista joka kuudes pelaa riskirajoilla*, tämä tarkoittaa yli puolta miljoonaa suomalaista. Rahapelaamisesta puhuminen voi kuitenkin olla vaikeaa ja riskipelaamisen tunnistaminen haasteellista. Sosiaali- ja terveysalan työntekijöille kehitetyn Kahden kysymyksen -mallin avulla rahapelaaminen on helppo ottaa puheeksi ja tunnistaa riskipelaaminen ennen kuin pelaaminen muuttuu ongelmalliseksi. Kaikki ongelmapelaajat ovat joskus olleet riskipelaajia. Tunnistamalla riskitasolla pelaaminen ja antamalla siitä palaute voidaan ehkäistä ongelman syntyä. Kahden kysymyksen -malli on neutraali väline rahapelaamisesta keskusteluun. Se on myös helppo ottaa osaksi päivittäistä työrutiinia. 

*Lähde: Anne Salonen & Susanna Raisamo 2015: Suomalaisten rahapelaaminen 2015. Rahapelaaminen, rahapeliongelmat ja rahapelaamiseen liittyvät asenteet ja mielipiteet 15–74-vuotiailla. THL, Raportti: 16/2015.

Katso puheeksiottovideo täältä. Videoista on myös kieliversiot ruotsiksi ja englanniksi.

Tulosta Kaksi kysymystä rahapelaamisesta -työntekijämateriaali tästä (pdf). 

Tulosta Kahden kysymyksen -lomake tästä (pdf). 

Tulosta Tuki- ja tietomateriaalin koontiesite tästä (pdf).  

Koulutusta aikuisten rahapelaamisen käsittelyyn

Mitä? Ammattilaiskoulutukset tarjoavat tietoa ja työvälineitä aikuisten rahapelaamisen käsittelyyn. Koulutusten teemoja ovat: rahapelaaminen ilmiönä, riskirahapelaaminen, rahapelihaittojen tunnistaminen ja puheeksiotto sekä pelaamisen hallinta. Koulutus voidaan räätälöidä tilaajan toiveiden mukaisesti.

Miksi? Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset kohtaavat työssään henkilöitä, joilla voi olla riskikäyttäytymistä tai ongelmia rahapelaamisen kanssa. Riskikäyttäytymisen tunnistamisella ja puheeksiottamisella voidaan ehkäistä vakavien ongelmien kehittyminen.

Kenelle? Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Erityisesti mielenterveystyön tai ehkäisevän päihdetyön palveluissa työskenteleville.

Mitä iloa rahapelaamisesta on? Milloin rahapelaamisesta voi koitua haittoja? Miten rahapelihaittoja voi ehkäistä? Mistä haittoja aiheuttavan rahapelaamisen voi tunnistaa ja miten se kannattaa ottaa puheeksi? Miten hallita omaa rahapelaamista? Muun muassa näihin kysymyksiin voit saada vastauksia ammattilaiskoulutuksesta.

Koulutuksen hinta on 300 €/ryhmä + kouluttajan matkakulut (kesto max. 3h).

Koulutuksen lisätietoa

Eija Pietilä 
eija.pietila(at)ehyt.fi
050 514 7658

 

 
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
8 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.