Olet täällä

Leena Sipinen: Huonosti käyttäytyvät aikuiset lasten kiusana

24.03.2012
”Reppu pois penkiltä. Tilaa aikuisille. Etkö osaa käyttäytyä? ” karjuu keski-ikäinen salkkumies varhaisteinille Helsingin liikennelaitoksen bussissa. Matkustajien katseet kiinnittyvät punaiseksi karahtaneeseen poikaan, joka haluaisi vajota maan uumeniin. Kukaan ei kommentoi.

Tällaisten kohtuuttomiin arjen tilanteisiin törmää aina silloin tällöin. Aikuiset syyttävät nuoria huonosta käytöksestä ja milloin mistäkin. Voi vaan kysyä, että minkälaisia meidän omat käytöstapamme ovat. Mikä meitä aikuisia vaivaa, kun toimimme näin ja miinusmerkkisenä bonuksena vielä sallimme lasten julkisen nöyryytyksen? Puuttua saa ja pitää. Ystävällisyys, kohteliaisuus ja toisen osapuolen kunnioitus kuuluvat ihmisten väliseen kanssakäymisen ikään katsomatta. Arjen tilanteissa aikuisen on myös syytä muistaa, että pieni oppii isolta. Ei pidä taivastella nuorten käytöstapoja, jos itse käyttäytyy huonosti. Niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan.

Tässä nimenomaisessa tarinassa alkoholilla ei tiettävästi ollut osuutta asiaan. Valitettavan usein humalaiset kuitenkin häiritsevät joukkoliikennevälineissä muita matkustajia. Tämän taidot osaavat niin nuoret kuin vanhatkin. On äärimmäisen ikävää, että niin monet lapset joutuvat kohtaamaan tällaisia kiusallisia ja pelottaviakin tilanteita lähes päivittäin. Joskus tuntuu siltä, että erityisesti maahanmuuttajaäidit ja heidän lapsensa ovat humalaisille vapaata kommentointiriistaa. Ja jälleen. Kukaan ei puutu. 

Leena Sipinen
EHYT ry

Avainsanat: 
lapset
 
Leena Sipinen
EHYT ry
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
2 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.