Olet täällä

Mitä kaikkea teemme rahapelivoittojen toivossa?

23.08.2017
Moni valitsee sukulaisten syntymäpäivät lottoriville tai painelee pelikoneen nappuloita aina tietyssä järjestyksessä. Toisinaan nämä ovat vain hassuja tapoja. Toisinaan taas kuvittelemme, että voimme valinnoillamme vaikuttaa pelin lopputulokseen.

On hyvin inhimillistä, että rahapelaamiseen liittyy epäloogisia käyttäytymismalleja ja taikauskoa, toisinaan jopa ajatusvirheitä. Myös rahapelien markkinointi ohjaa ajatteluamme tähän suuntaan

Mitään väärää näissä kulutustavoissa ei sinällään ole, muttei niillä ole myöskään mitään tekemistä rationaalisen voitontavoittelun kanssa. Sattumaan perustuvissa onnenpeleissä pelaajalla ei ole vaikutusmahdollisuuksia voittoon.

Kaikki tässä blogissa olevien kuvien lainaukset ovat entisten ongelmapelureiden kokemuksia.

Minkälaisia rituaaleja sinun rahapelaamiseesi liittyy?

Rahapelaamiseen liittyvät vinoutuneet käyttäytymismallit ja ajatukset ovat yllättävän yleisiä. Esimerkiksi noin 10 % suomalaisista uskoo voiton todennäköisyyden kasvavan, kun tappioputki on kestänyt tarpeeksi kauan. Tyypillinen luulo on myös se, että jos viereiseen pelikoneeseen on juuri hävitty suuri summa rahaa, niin siitä voisi saada voiton tavallista helpommin. Osa pelaajista luulee myös, että palautusprosentti 90 tarkoittaa voittoa 90 prosentin todennäköisyydellä.

Sattuma rahapeleissä tarkoittaa sitä, ettei pelin lopputulosta voi ennustaa. Edellisen pelin lopputulos ei vaikuta seuraavaan. Palautusprosentti puolestaan tarkoittaa sitä määrää pelatusta rahasta, jonka peli palauttaa voittoina pelaajille pitkän ajan kuluessa. Loppu jää pelinjärjestäjälle.

Miksi aihe on tärkeä? Siksi, että 124 000 suomalaista kärsii peliongelmista. Kun mukaan lasketaan peliongelmaisten läheiset, ongelma koskettaa satojatuhansia suomalaisia.

Omat tiedot rahapelien toimintaperiaatteista voi testata osoitteessa www.pelitesti.fi. Sivustolla voit myös lukea aiheesta lisää.

Lainaukset ovat Pelirajat’on -kokemusasiantuntijoilta. Blogi on julkaistu aiemmin pelitaito.fi-sivulla.

 

Avainsanat: 
rahapelaaminen Rahapelit
 
Salla Karjalainen
Projektiasiantuntija, ARPA-projekti, EHYT ry
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
2 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.