Olet täällä

Islannin ihme x 2

14.06.2018
Jalkapallon MM-kisat alkavat Venäjällä tänään. Kaksi vuotta sitten Islanti yllätti jalkapallomaailman täysin, kun se eteni EM-turnauksessa puolivälieriin. Piskuisen Islannin käsittelyssä nöyryytyksen koki muun muassa lajin mahtimaa Englanti. Islannin saaga jatkaa lentoaan kesän MM-turnauksessa, jonne maa eteni oman karsintalohkonsa ykkösenä.

Islanti on yllättänyt myös ehkäisevän päihdetyön kentillä. Humalaan juovien islantilaisnuorien osuus on vähentynyt 40 prosentista viiteen parissa kymmenessä vuodessa. Tupakointi on vähentynyt yhtä lailla. Islantilaisnuorten hyvinvointiloikka on totta.

Miten menestys on ollut mahdollista?

Hyvinvoinnin kasvu ei perustu taikuuteen, vaan kyse on pitkäjänteisestä, suunnitelmallisesta ja ehkäisevään otteeseen painottuvasta aikuisten yhteistyöstä, kertoi professori Harvey Milkman Päihdepäivillä toukokuussa.  Mukana ovat aktiivisesti niin tutkijat, päättäjät, ammattilaiset kuin vanhemmatkin. Islannissa ei ole niinkään puututtu yksilön käyttäytymiseen, vaan on muutettu ympäristö ja olosuhteet sellaisiksi, että ne kannattelevat nuorta ja suojaavat häntä ei-toivotuilta ilmiöiltä. Tällöin päihdeongelmaa ei pääse edes syntymään.

Ennen kaikkea kyse on käytännön tekemisestä ja paikallisista toimista. Nuorten kotiintuloajat, harrastamisen tukeminen, vanhempien osallisuus ja mielekäs tekeminen ovat olleet menestyksen avaimia Islannissa.

Sama kaava näyttää toimivan jalkapallossa. Olosuhteita on parannettu rakentamalla uusia jalkapallohalleja. Erityisen paljon on panostettu juniorivalmentajien koulutukseen. Jo viisivuotiaasta lähtien lapset saavat harjoituksiinsa lisensoidun valmentajan, joka saa samantasoista palkkaa kuin esimerkiksi opettaja. Kunnat tarjoavat harjoitustiloja ilmaiseksi ja perheet saavat noin 400 euroa vuodessa, jonka voivat käyttää lasten harrastuskuluihin, kuten urheiluun.

Yhteisöllisyydellä on suuri merkitys, se korostuu futishurmosta elävässä Islannissa.

Voisiko Islannin ihme toteutua myös Suomessa?

Meillä tilanne on toinen, menestykseen on matkaa niin jalkapallossa kuin päihdetilastojen puolellakin. Islannista on paljon opittavaa: siellä satsaukset lasten ja nuorten hyvinvointiin  ja harrastamiseen ovat varmasti vaikuttaneet myös menestykseen jalkapallossa.

Meidän pitäisi ohjata nuoria yhdessä, useilla toisiaan täydentävillä konkreettisilla teoilla. Aikuisilta tarvitaan joukkuepeliä, jotta lasten ja nuorten ympärille saadaan luotua suojaava vyöhyke. Kun onnistumme tässä, niin meillä on lupa odottaa myös Suomen nousevan siivilleen. 

Hu Islanti, täältä mekin tullaan! Ja tsemppiä kisoihin!

EHYT ry:ssä MM-kisalippua heiluttaa FYFA-hanke (Focus on Youth Football and Alcohol). Lue lisää: www.fyfaproject.eu #fyfalcoholyouth #fyfaproject

Avainsanat: 
Fyfa-projekti nuoret
 
Leena Sipinen
EHYT ry
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
2 + 16 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.