Olet täällä

Eurooppalaiset viinitrendit eivät juurru Suomeen, kuinkas huumetrendit?

06.06.2017
Helposti ajattelee, että täällä pohjoisessa Itämeren tällä puolen on auvoisampaa. Ja tottahan se osin onkin. Isot huumemarkkinat ovat muualla ja huomattavasti helpommin valloitettavissa pienemmillä riskeillä.

Toisaalta Tor-verkon verkkokaupoista voi kuka tahansa tilata pienellä vaivalla huumeensa niin Suomen rajojen sisältä kuin kauempaakin. Osa ulkomaisista tilauksista jää kiinni tulliin, osa kotimaisista postiin, mutta suuri osa pääsee myös läpi. Vaikka olemme hieman syrjässä huumekaupan valtareiteiltä, emme ole suinkaan saavuttamattomissa.

Seuraamalla huumeiden käyttöä maailmalla voimme ennakoida Suomeenkin tulevia trendejä. Useamman vuoden ajan odoteltiin, milloin Itä-Euroopassa suosittu metamfetamiini tulee meidän markkinoille suuremmassa mittakaavassa. Enää ei odotella, vaan nyt mitataan jätevesistä kuinka paljon sitä käytetään suhteessa Euroopan muihin kaupunkeihin. Tulosten mukaan yllättävän paljon.

Eurooppalaiset huumeiden käyttötrendit tuppaavat rantautumaan Suomeenkin. Yleensä toki jonkinmoisella viiveellä. Seuraamalla mitä muualla tapahtuu, voimme varautua tulevaan. Voimme varoittaa käyttäjiä etukäteen erityisen vaarallisista aineista, valmistaa tietoiskuja ja kouluttaa käyttäjiä kohtaavia ihmisiä.

Päihdepäivillä seminaarissa 24 ”Suomi osana huumeiden globaaleja markkinoita” pureudutaan juuri näihin asioihin. Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta, kertoo miten Euroopan huumetilanne heijastuu Suomeen. Metamfetamiini löysi Suomen markkinat, THL:n oikeustoksikologian yksikön päällikkö Teemua Gunnar, esittää arvionsa siitä, onko metamfetamiini tullut jäädäkseen. Tor-verkkoon erikoistunut tietoturvatutkija Juha Nurmi tulee kertomaan, kuinka internetin kryptomarkkinoilta huumeita tilataan. Ja lopuksi African Care ry:n Batulo Essak esittelee Itä-Afrikasta peräisin olevan Khat-huumeen ja kertoo sen käytöstä Suomessa.

 
Janne Paananen
toiminnanjohtaja, YAD Youth Against Drugs ry
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
11 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.