Olet täällä

100 000 ääntä moninaisuudelle

04.07.2018
Viime lauantaina Helsinki Pride -viikon huipensi Pride-kulkue. Helsingin poliisin arvion mukaan kulkueeseen osallistui noin 100 000 ihmistä. Osallistujamäärä siis noin kolminkertaistui viime vuoden 35 000:sta.

Helsinki Priden teemana oli tänä vuonna ääni. HeSetan mukaan teemalla haluttiin nostaa esille ne äänet, jotka yhteiskunnassa vaiennetaan. Teemaa näkyi esimerkiksi transaiheisessa stand upissa, paneelikeskustelussa, jossa pohdittiin moninaisuuden näkymistä tutkimuksessa ja näyttelyssä, jossa oli esillä nuorten näkemyksiä translaista.

EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön verkosto olivat mukana Prideilla suurimmalla kokoonpanolla kuin koskaan aiemmin. Osallistuminen Pride-kulkueeseen viestii siitä, että EHYT ry ja EPT-verkosto haluavat toimia yhdenvertaisen yhteiskunnan puolesta. Tekemistä tavoitteen parissa riittää. Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn mukaan sateenkaarinuoret kokevat muita nuoria enemmän yksinäisyyttä, kiusaamista ja väkivaltaa. Ne taas altistavat nuoren mielenterveysongelmille ja päihdehaitoille, kuten tekee myös syrjinnän tai sen pelon aiheuttama vähemmistöstressi. Muun muassa tästä syystä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen huomioiminen on olennaista ehkäisevässä päihdetyössä.

EHYTin strategian arvoissakin mainittu yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää moninaisuuden huomioimista. Normittavien oletuksien sijaan kannattaa muistaa moninaisuus – kannattaa olettaa, että tuttavien, kollegoiden tai asiakkaiden joukossa on sateenkaari-ihmisiä. Luovassa työssä voi välttää yksipuolisen ja stereotyyppisen kuvaston luomista ja pohtia, kuinka tiloista voi rakentaa turvallisia aivan kaikille. Kannattaa ottaa selvää ajankohtaisista ongelmista ja tavoitteista; esimerkiksi Setan sivuilta löytyy valtavasti lukemista. Kannattaa puuttua asiattomiin kommentteihin ja vihapuheeseen.  

Voit aloittaa esimerkiksi testaamalla tämän visan avulla, onko sinulla moninaisuus hallussa. Jos olet nuorten parissa työskentelevä ammattilainen, tämä huoneentaulu puolestaan auttaa sinua ja kollegoitasi kohtaamaan sateenkaarinuoria yhdenvertaisesti muihin nuoriin nähden. Rakennetaan moninaista ja yhdenvertaista yhteiskuntaa ympärivuotisesti, Pride-viikon ulkopuolellakin!

Katso kuvakooste Pride-kulkueesta:

Kuvat: Minna Lehtinen

 

 

 
Maarit Suhonen
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
2 + 7 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.