Olet täällä

ALKOHOLIA TARJOAVA VANHEMPI AIHEUTTAA AINA RISKIN LAPSELLEEN

14.05.2013
Keskustelu kotien päihdekasvatuksesta on mielipidekirjoituksissa ja keskustelupalstoilla saanut oudon suunnan, kun yhä uudet kirjoittajat haluavat vakuuttaa ettei vanhempien tarjoamasta alkoholista olisi haittaa lapsille. Samassa keskustelussa puhutaan yhtä aikaa maistamisesta, alkoholin tarjoamisesta ja alkoholin ostamisesta lapsille.

Alkoholi on niin syvällä kulttuurissamme, että emme ole siitä valmiita luopumaan vaikka nykyään tiedetään, että se myrkkynä nousee monessa suhteessa päihteiden kärkisarjaan. Jo yksikin annos päivässä lisää merkittävästi esimerkiksi syöpäriskiä. Erityisen vaarallista alkoholi on lapsille ja nuorille, joiden elimistö ei pysty käsittelemään alkoholia niinkään hyvin kuin aikuisten, ja joiden aivot ovat vasta kehittymässä.

Monelle vanhemmalle on itsestään selvää, ettei alkoholi millään tavoin kuulu alle 18-vuotiaan elämään. Toisaalta on aivan ymmärrettävää, että moni isä ja äiti haluaisi alkoholin olevan lapsen silmin niin tylsällä tavalla arkinen ja vähän kiinnostava asia, ettei tämä kokisi tarvetta juoda itsensä humalaan heti kun vanhempien silmä välttää. EHYT ry haluaa muistuttaa, että antaessaan lapsensa juoda alkoholia kotona tai ostaessaan lapselle alkoholia bileissä juotavaksi hyvääkin tarkoittava vanhempi kuitenkin paitsi rikkoo lakia, myös aiheuttaa aina jonkinlaisen riskin lapsensa terveydelle ja hyvinvoinnille. 

Vanhemmille alkoholikasvatus on haastava laji, sillä juomiseen yllyttäviä viestejä on kaikkialla: katukuvassa, mainoksissa, populaarikulttuurissa, kaveripiirissä. Vastapainoksi ei tarvita yhdessä juomista vaan keskustelua, yhdessä tekemistä ja vanhemmuutta.

Tuomas Rouvila

Kouluyksikön päällikkö

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Avainsanat: 
alkoholi lapset
 
Tuomas Rouvila
EHYT ry
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
2 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.